Ska musiken tystna i Munkedal?

Hans-Carl Carlson: Elevantalet i den kommunala Musikskolan har minskat med totalt 25 procent

ANNONS

Ibland önskar jag faktiskt att jag hade fel. Beslutet av skolchefen och rektorerna att inte tillåta Musikskolans elever att gå ifrån cirka 20 minuter per vecka på skoltid för att få sin spellektion har nu fått ett tydligt resultat. Det blev tyvärr precis som befarat.

Elevantalet i den kommunala Musikskolan har minskat med totalt 25 procent och naturligtvis så är minskningen störst utanför Munkedals tätort. Värst är raset i Hällevadsholm där man sett en minskning med 75 procent, därefter kommer Centrumskolan i Dingle med 50 procent följt av Kungsmarkskolan i Munkedal med 24 procent och tätt därefter ligger Hedekas skola med 22 procent. Slutligen så har även Bruksskolan tappat 13 procent och Munkedalskolan 7 procent.

ANNONS

Musikskolan hade i oktober 2016 före beslutet, 170 elever vilket har rasat till 128 elever i november 2017. Om det inte går att hejda denna utveckling så har vi snart bara en spillra kvar av vår fina kommunala Musikskola som vi har varit så stolta över. Nu minskar underlaget för rekrytering av nya musikanter till Munkedals Blåsorkester drastiskt och snart finns det risk för att orkestermusiken tystnar. Om det är bättre studieresultat man vill uppnå så skulle vi istället satsa på att lära alla skolbarn att spela ett instrument, eftersom det stimulerar och utvecklar hela hjärnan och inte bara vissa delar som när vi motionerar. Detta finns det flera avhandlingar som belägger, men då måste man lyfta blicken och tänka nytt. Idrott är nyttigt men satsa på musik om det är skolresultaten man vill förbättra.

Vid Nationaldagsfirandet 2017 fick Munkedals Blåsorkester motta kommunens kulturpris vilket var en stor glädje och ett erkännande för de insatser som vi gör för kulturlivet. Vi spelar för att förgylla olika högtider och vi ger konserter som lockar publik även utanför kommungränsen. Som ordförande i föreningen Munkedal Blåsorkester så oroar jag mig för hur länge vi skall klara rekryteringen när elevunderlaget minskar så drastiskt i Musikskolan. När ungdomarna flyttar för studier eller arbete krävs en återväxt men det ser inte bra ut nu.

ANNONS

Under min tid som kommunpolitiker i Munkedal så lät kommunalrådet, Alf Sifversson (M), oss ofta höra: ”Politiken beslutar om vad vi vill har gjort och tjänstepersonerna hjälper oss med hur vi ska uppnå våra mål.” Då kändes det bra och jag hade förtroende för våra duktiga tjänstepersoner i kommunen, men idag vet jag inte om denna devis fortfarande gäller.

Jag utmanade de politiska partierna i en tidigare insändare och endast Centerpartiet och Kristdemokraterna har skrivit att de värnar vår kommunala Musikskola. Vid samtal med enskilda politiker har jag fått vaga bortförklaringar till beslutet att köra ut Musikskolan på lektionstid och att det var ett tjänstemannabeslut.

Att rasera en Musikskola går fort men att återuppbygga tar lång tid om det ens är möjligt. Det krävs engagerade musiklärare för att Musikskolan skall fungera och kommunen behöver visa att man värdesätter verksamheten i handling och beslut. Nu känns långsam avveckling närmare sanningen. Jag är besviken på den likgiltighet som verkar råda i denna fråga som är så viktig för många av oss och speciellt våra ungdomar. Vill de förtroendevalda i Munkedals kommun bevara den kommunala Musikskolan eller inte? Vi är många som vill ha ett svar på den frågan före valet!

ANNONS

Hans-Carl Carlson

Ordförande Munkedals Blåsorkester

ANNONS