Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

barnarbete
Barnarbetare på fabrik i Bangladesh.

Sluta köp varor producerade av barn!

"Vi måste sluta tänka så egoistiskt och börja leva upp till allas lika värde"

Var sjätte bolag jobbar idag med någon form av barnarbete. Det motsvarar drygt 16 procent av världens alla företag. Många stora multinationella företag använder arbetskraft i form av barn. Många företag lägger sina produktionslokaler i utvecklingsländer där man vet att många familjer är i starkt behov av pengar och man låter då sina barn arbeta för att familjen måste tjäna pengar. Det här blir i sin tur en vinst för företaget då yngre arbetskraft får ännu sämre betalt. Idag är utför cirka 150 miljoner barn någon typ av barnabete, detta måste stoppas!

Låt barn vara barn

För det första tycker jag att alla barn ska få vara barn så länge som möjligt. Tänk er att ni som 7-åringar skulle behöva sitta inne i en fabrikslokal och jobba 12 timmar om dygnet för en ypperligt snål summa, när ni kunde ha gått i skolan och leka som alla andra barn. Enligt UNICEF kan barn i värsta fall även säljas till olika fabriksägare för att föräldrarna ska få in pengar. Föräldrarna får då höra att barnen kommer att bli behandlade väl och få bra betalt, men tyvärr är sanningen den motsatta.

För det andra är alla människor födda med samma värde, men bara för att man inte har samma förutsättningar ska vi inte utnyttja de som har det svårare än oss själva. Snarare tvärtom. Jag menar att vi som har förutsättningarna både ekonomiskt och socialt borde stötta de länder som inte kommit så långt i utvecklingen. Om företagen istället väljer att bygga sina fabriker i länder med bättre förhållanden kommer det finnas mer mark som invånarna i utvecklingsländerna kan använda för att odla råvaror som de i sin tur kan både äta och sälja.

Länderna måste satsa på utbildning

Vad många kanske tänker nu då är att barnarbete inte är något fel då det innebär inkomst till en familj som har det svårt ekonomiskt. Men barnarbete hade inte behövt finnas överhuvudtaget om dessa U-länder väljer att satsa sina pengar på barnen så att de har en rättvis chans till utbildning. Vi alla vet att med en utbildning kan man komma riktigt långt. Så om man satsar sina pengar på rätt saker som till exempel utbildning finns det en god chans att de fattigare länderna kan komma och klättra i utvecklingen och bli rikare. Rikare länder kan också vara med och bidra med pengar och resurser till utbildningar.

För det tredje är det verkligen inte okej att vi sätter tusentals barns liv på spel för att vi själva vill köpa en snygg tröja. Många klädesplagg idag är väldigt billiga vilket vi tycker är bra då man kan köpa 3 tröjor till priset av 2. För mig är det en självklarhet att man betalar 20 kronor mer för en tröja för att förhindra barnarbete. Dessutom tror jag att nästan alla kan relatera till att 50 % av kläderna i garderoben inte används. Så om vi tänker till en extra gång när vi handlar kläder så behöver vi nog inte den där tredje tröjan.

Det finns alternativ

Bland dagens stora utbud finns det alltid alternativ för varor. Är man osäker på hur varan är producerad kan man hur lätt som helst ta reda på svaret. Det är bara att fråga personalen i butiken. Det är ingen ursäkt att man inte vet. Vi måste sluta tänka så egoistiskt och börja leva upp till allas lika värde. Om ett företag med produktion i Sverige skulle börja med barnarbete hade det varit skandal. Så det är dags att sluta handla med den snåla plånboken och istället börja tänka med vår moral!

En förtvivlad konsument

MEST LÄST