Anders Arnell
Anders Arnell

Stor risk för Orusts ekonomi

Anders Arnell (M): Detta är problemet och så kan vi lösa det.

ANNONS
|

Med anledning av intervjun med Kerstin Gadde (S) i lördagens Lokaltidningen Stenungsund Tjörn Orust så önskar jag berätta att jag vid onsdagens sammanträde replikerade på kommunstyrelsens beslut om att lägga utredningens resultat till handlingarna och utnyttja erfarenheterna framöver.

Jag anförde, likt tidigare Biskop Brask: ”Slutsatserna i rapporten förutsätter fortsatta fördelaktiga villkor för Orust kommun att på kreditmarknaden finansiera sin balansräkning. Dessa kan ändras över en natt”. Jag önskar nu att inte behöva säga: ”vad var det jag sa!”. Det har inte jag eller Orustborna råd med.

Bakgrunden till utredningen är att Orust kommun har ökat skulderna på ett dramatiskt sätt under de senaste tio åren. Från att vi varit nästan skuldfria så är vi nu inom nästa budgetperiod (tre år) på väg att passera en miljard kronor i banklån.

ANNONS

Vi planerar nu för fortsatta stora investeringar i fast egendom. Under de senaste året har det varit möjligt att till nästan samma kostnader sälja och hyra tillbaka bra byggnader på den för denna typ av affärer överhettade marknad.

Det har funnits ett fönster för ”sell and lease back” (sälja och hyra tillbaka) på grund av det extremt låga ränteläget i kombination med konkurrensen om riskfria affärer med kommunala fastigheter.

Vi har under denna tid byggt tre nya skolor och fina lokaler för omsorgen och dessa är nu vår styrka inför framtiden. Så vi har använt pengarna till bra och rätt saker.

Vad frågan handlar om är om vi har rätt saker i vår balansräkning? Vi har alla ägg i samma korg vad gäller hur vi finansierar våra lokaler. Vi utsätter oss nu för en stor risk då vi exponerar oss till hundra procent för risken att räntan stiger framöver.

Vi har nollränta sen flera år tillbaka och detta beror på den ekonomiska depressionen efter bankkraschen 2008. Vi borde minska vår exponering mot dagens ränterisk.

Detta kan man göra på olika sätt:

1. Sälja en del av fastigheterna och byta den idag stora ränterisken mot en hyresrisk enligt utredningens analys.

ANNONS

2. Stuva om i låneportföljen, det vill säga balansera den idag hundaprocentiga ränterisken genom att lägga hälften av upplåningen på 10–15 år och kanske endast ha 25–30 procent korta pengar. I dag har vi 100 procent korta pengar. Med korta menar jag under 36 månader.

3. Bilda ett eget fastighetsbolag som kan göra en kombination av de två åtgärderna beskrivna ovan.

Så att säga att det är bättre att äga sina fastigheter, är lika sant som att säga att det är bättre att vara rik och frisk än att vara fattig och sjuk.

På lördag kan alla som sympatiserar med våra idéer komma till Nösund och delta i vårt framtidssymposium.

Anders Arnell

Slussen, Moderaterna på Orust

ANNONS