Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Försöksdjur. Vita råttor används ofta i forskningen.

  Denna artikel ingår för dig som är kund.

  Tänk på djuren och stoppa djurförsöken!

  "De kan inte säga att det gör ont eller att vi ska sluta"

  Djurförsök används till olika forskningar, bland annat inom undervisningen och för olika läkemedel. De vill även få fram om vad som är bra för oss människor, vilka produkter som är bäst för vår hy eller vad vår hälsa mår bäst av. Från 2008-2012 testades 720 572 djur i djurförsök men i detta antal räknades inte provfisket med, som var 6 180 425 fiskar varje år. Det är en siffra som bara ökar med åren för forskare kommer på nya saker varje år vilket menas med att nya grejer måste testas. Tänk på djuren och stoppa djurförsöken!

  Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

  För det första tycker jag inte att djuren ska utsättas för det här på något sätt. De känner lika mycket smärta som vi människor, bara att de inte kan uttrycka sig lika bra. De kan inte säga att det gör ont eller att vi ska sluta. Dels är det olagligt att ha människor som ”försökskaniner” och inlåsta så varför ska det vara lagligt att prova nya saker på djur?

  För det andra så är pälsindustrin en annan stor plågsam del. De föder upp djur och sätter dem i burar och låter de sitta där tills de blir slaktade. Det är vi konsumenter som vill åt pälsen för vi ska klä oss snyggt men det finns faktiskt päls som inte är äkta och är snyggt ändå. Om vi människor slutar köpa päls så går det sämre för företagen vilket innebär konkurs. I genomsnitt är det cirka en miljon minkar som dör i Sverige för att vi individer vill åt pälsen.

  De stora modehusen har börjat bojkotta pälsen på deras visningar vilket människorna ser upp till och köper därför mindre päls.

  ”Men hur ska vi veta vad vi människor tål eller inte om vi inte får prova det på någon innan de säljs i butik?” Alla butiker har inte produkter som är testade på djur och de lyckas bra med det ändå. Body Shop är ett exempel på att det går att utveckla produkter som är bra för både människan och miljön utan att testa på djur. Det senaste året har de kommit flera företag som går i samma fotspår, detta innebär att det finns efterfrågan på dessa produkter annars hade det inte vuxit.

  För det tredje så ska djuren få göra de dem är gjorda till att göra. De ska få hoppa, klättra, springa och jaga. Djuren ska inte sitta instängda i en bur, det är verkligen inte rättvist. Det finns en djurskyddslag som säger att djur ska skötas om så att djuren får en god hälsa och kan bete sig naturligt.

  Som privatperson kan du till exempel köpa hudprodukter och smink som inte är testade på djur. Det är värt att prova om du är en djurvän som jag. Du kan även stödja forskningen för att utveckla nya och bättre metoder som till exempel nanoteknik som inte innebär plågsamma djurförsök. Till sist vill jag bara påminna dig om att det finns fina kopior på pälskläder så varför köpa äkta och skada djuren?

  En äkta djurvän