Utan samarbete riskerar vi byggjobben

"På allt fler områden råder det kompetensbrist"

ANNONS
|

Vi känner alla någon som påverkats av bostadsbristen. Det är en källa till stor oro bland ungdomar. Nästan 94 procent av Sveriges ungdomar rankar idag bostadsbristen som den största utmaningen i samhället enligt en undersökning från Linnéuniversitetet.

Den oro som ungdomar känner saknar inte grund och det finns skäl att misstänka att oron kommer att växa under de kommande åren. Enligt Boverkets kommer över 700000 nya bostäder i hela landet att krävas fram till 2025. Prognoserna säger att det under det här året kommer att byggas cirka 65000 nya bostäder. Även om byggandet stigit kraftigt bara under de tre senaste åren finns ett stort glapp mellan dagens byggnivåer och framtida behov.

ANNONS

Problemen på bostadsmarknaden gör det inte bara svårt att hitta en egen bostad utan det gör det även svårt att hitta nytt jobb, det hindrar företag från att rekrytera ny personal och tvingar folk att tacka nej till utbildningar. Det påverkar tillväxten och välfärden på lång sikt.

En förutsättning för att det ska byggas mer är att vi byggbolag och de fackliga företrädarna samarbetar mer och tillsammans bidrar till att lösa branschens utmaningar. Nu har byggbranschens avtalsrörelse just inletts och vi har tillsammans med våra fack tre stora frågor att lösa. Dels måste vi skifta fokus från kortsiktiga förhandlingsvinster som vi tar på bekostnad av varandra till att försöka åstadkomma gemensamma långsiktiga vinster. Dels måste vi skapa ett konkurrenskraftigt kollektivavtal som gör att den tredjedel av byggbranschen som idag står utan kollektivavtal tänker om och väljer att teckna kollektivavtal. Utan en sådan förändring kan konkurrens inte ske på lika villkor mellan branschens olika aktörer. Slutligen måste allt fler anställas i byggbranschen eftersom vi snart nått kapacitetstaket, på allt fler områden råder det kompetensbrist och vi har svårt att hitta fler medarbetare att anställa.

Arbetsgivare och fack måste därför arbete tillsammans för att skapa trygga och säkra byggjobb. Det är därför vår förhoppning att avtalsförhandlingarna ska kunna genomföras i en samförståndsanda i byggbranschen. 2016 års byggstrejk innebar kostnader på närmare en miljard för de byggföretag som omfattades av konflikten. Det var inte bra för byggföretagen, inte bra för byggjobben och inte bra för branschens förtroende. Vår utmaning och vårt mål är trots allt gemensamt. Bara tillsammans kan vi trygga framtidens bostäder och byggjobb.

ANNONS

Byggföreningen Bohus Norra Älvsborg genom

Ingvar Lindsta

Stenab

Peter Johansson

Sjuntorps Bygg AB

Pernilla Irewährn

Chef Sveriges Byggindustrier Fyrbodal

ANNONS