Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

rimner_03
Bättre placering. Rimnershallen.

Våga ändra badhusplanerna

Kommunens ekonomi kräver en billigare lösning vid Rimnersområdet

Med anledning av Henrik Sundströms debattartikel i Bohusläningen den 19 oktober vill jag understryka allvaret i de kostnadsökningar kommunen står inför. Precis som Sundström säger så krävs en bred diskussion om hur vi kan möta hotet och en vilja till att ompröva tidigare beslut. Vi måste vara beredda att slakta heliga kor om vi skall kunna tackla kostnadsutvecklingen.

Sundström hävdar att den förväntade årliga kostnadsökningen motsvarar sex stycken lyxbadhus av det slag som beslutats i Uddevalla. Jag tror han menar den beräknade årliga driftkostnaden för sex sådana badhus. Till det kommer investeringen på 400-500 miljoner som också är en kostnad men fördelad som räntor och avskrivningar över 30-40 år.

Ett mer rimligt badhusprojekt kan genomföras för 200 miljoner vid Rimnersvallen och få lägre driftkostnader vart enda år genom samutnyttjande av personalen som jobbar på övriga idrottsfaciliteter där, en årlig besparing på runt 15 miljoner och inget temporärt badhus under två år för 30 bortkastade miljoner. En bra start på de nödvändiga kostnadsbesparingarna men då måste Ingemar Samuelssons uttalande ”jag kommer att motarbeta alla försök till omprövning av badhusprojektet” undanröjas och nytänkande som tidigare debattörer fört fram i denna tidning komma till heders.

Kommunen har heller inte råd med ett lyxigt kulturhus projekt för 1,5 miljarder kronor med de konsekvenser som detta för med sig i neddragningar inom skolan och äldreomsorgen! Man tror inte det är sant att sådana politiska prestigeprojekt över huvud taget kan få föras fram i en liten kommun av Uddevallas storlek. Tala om att ta sig vatten över huvudet.

Vi har inte råd med Ingemar Samuelsson eller Gunilla Magnusson om vi skall kunna undvika det ekonomiska krisläge som hotar redan inom tre år. Dessa båda är de kreativa krafternas största hinder och problem då de bara talar maktspråk och verkar sakna vilja att lyssna på hur vi kan utveckla staden och samtidigt spara pengar.

 

Lars Österberg

Ljungskile

 

Har du synpunkter på insändaren eller vill du tycka till om något annat? Använd vårt insändarformulär eller läs mer om hur man gör här.

Läs mer om Nytt badhus i Uddevalla
MEST LÄST