Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ronald Rombrant
Ronald Rombrant

Vår lösning innehåller inga hemligheter

Lysekilspartiet: På lång sikt handlar det om väldigt stora belopp som går att spara genom eget ägande

Replik till Centern i Lysekil 2 december Lysekilspartiet förhindrar nödvändig utveckling

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Centerpartiet i Lysekil ondgör sig över och pekar i en insändare ut Lysekilspartiet som en bromskloss när det gäller nybyggnation av ett särskilt boende i Fiskebäck.

Faktum är att en majoritet i Lysekils fullmäktige är av åsikten att kommunen ska äga de fastigheter som under överskådlig tid är nödvändiga för kommunens kärnverksamheter. Ett starkt skäl för denna linje är att kommunen kan låna till väsentligt bättre villkor än vad privata byggherrar har möjlighet till. På lång sikt handlar det om väldigt stora belopp som går att spara genom eget ägande.

Den konstruktion som de styrande med (S) i spetsen har valt – och som centern uppenbarligen med hull och hår har svalt – står i konflikt med allt vad vi anser att förtroendevalda bör stå för.

En kooperativ förening, helt i händerna på Riksbyggen, kommer om borgen skulle beviljas, att äga de särskilda boendena i kommunen. De sammanlagda investeringarna uppgår till 350 miljoner kronor. Om förslaget om borgen går igenom kommer Riksbyggen utan någon som helst konkurrens att under minst 20 års tid att få debitera föreningen sina tjänster, som i sin tur vidarefakturerar kommunen och brukarna. Eftersom den kooperativa föreningen definieras som vilken extern fastighetsägare som helst är alla handlingar hemliga. Föreningen nekar oss exempelvis att få uppgifter om vad och hur mycket Riksbyggen debiterar föreningen.

Om man som förtroendevald vill stå för transparens och öppenhet, om man som förtroendevald vill värna de som man representerar och är till för, det vill säga skattebetalarna och de äldre som bor på dessa boenden, då ska man inte ens överväga denna konstruktion, enligt vår uppfattning.

Centerpartiet nämner exempel där Lysekilspartiet har haft en annan åsikt än den som centern har företrätt.

När det gäller utbyggnaden av Havets Hus har vi sagt ja, men då på en plats där verksamheten, till skillnad från platsen i Kyrkvik, långsiktigt kan utvecklas. Centern nämner också Norra Skalhamn. Ja, istället för att detaljplanera på ett område som ligger 25 meter från norra Europas största bergrum för råolja, förordar vi att Preem istället engagerar sig i ett annat område på Lysehalvön, nämligen Spjösvik, där detaljplanen är helt klar. Och när det gäller Spa-anläggningen i Södra Stockevik hade det inte hjälpt hur välvilligt inställda Lysekilspartiet än hade varit när Mark- och miljööverdomstolen totalsågade den föreslagna detaljplanen.

När det gäller Fiskebäckshemmet har vi lämnat förslag på en lösning som ligger helt i linje med det som kommunrevisionen förordar. Det är en lösning där föreningen inkluderas i kommunen, vilket i sin tur medför att alla tjänster som utförs kommer att konkurrensutsättas. Alla handlingar kommer att vara tillgängliga och inte längre hemlighållas. Vi är helt övertygade om att denna väg är den snabbaste och ekonomiskt mest gynnsamma för skattebetalare och för brukare. Centerpartister i Lysekil, vi kommer gärna och i lugn och ro berättar mer om denna lösning.

 

Ronald Rombrant

Fredrik Häller

Lysekilspartiet

Läs mer om Borgen för äldreomsorg
MEST LÄST