Midsommarfirande på Lilla Foss förskola i Munkedal. Dans runt midsommarstången. (arkivbild)
Midsommarfirande på Lilla Foss förskola i Munkedal. Dans runt midsommarstången. (arkivbild)

Vad gör man för att behålla personalen?

Oroad förälder: Vi måste ha stabila personalgrupper.

ANNONS
|

Som förälder till förskolebarn i Munkedal undrar jag vad som händer i förskolan? Vad görs för att behålla personal? Helt uppenbart inte tillräckligt eftersom förskollärare efter förskollärare slutar!

Jag har haft barn inom förskolan under några år och utvecklingen de senaste åren är dyster. Från att ha stabila personalgrupper där man kunde räkna med att få ha kvar i stort sett samma grupp av förskollärare och barnskötare på sitt barns avdelning till nuläget då en efter en försvinner.

Jag undrar vad detta beror på? Är det en medveten strategi från kommunen att byta ut all personal med erfarenhet och utbildning mot i bästa fall nyutbildad som saknar erfarenhet, eller i sämsta fall personal som inte har vare sig utbildning eller erfarenhet av att arbeta med barn? Att bristen på främst förskollärare i landet är stor har jag förstått - har man då i Munkedal råd att låta dem man har lämna kommunen? Vad behövs för att de ska stanna kvar? Högre lön? Bättre arbetsmiljö?

ANNONS

Numera är det med en klump av oro i magen jag öppnar meddelanden från förskolan. Vem ska sluta nu? Vi lämnar det viktigaste vi har med förtroende till förskolorna! Låt oss ha kvar våra fantastiska pedagoger som arbetar där!

Det sägs att man vill ha en förskollärarutbildning till orten, men det påverkar ju inte den akuta situationen på något vis. Våra barn som är små NU behöver ha utbildad personal omkring sig nu!

Oroad förälder

ANNONS