Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

magnus jacobsson

Vad menas med nationalistisk grundsyn?

Magnus Jacobsson (KD): Vad menar egentligen Sverigedemokraterna?

I onsdags arrangerande vi i KD en debatt med SD. Det var en bra debatt på så sätt att det visade på de skillnader som finns mellan partierna. Samtidigt är en timme väldigt kort tid och det uppstod nya frågor under debatten som vi önskar att få svar på.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Martin Pettersson (SD) talade flera gånger om att SD bygger sina idéer på en nationalistisk grundsyn men vi fick aldrig klart för oss vad denna grundsyn består av. När jag studerade internationella relationer talade man om olika former av nationalism. Enkelt sammanfattat den tyska (etniska nationalismen) och den amerikanska (institutions nationalismen).

Den etniska nationalismen betonar härkomst och tenderar att vara en sluten form av nationalism där medborgarnas ursprung är avgörande för den enskildes deltagande i nationen. Den institutionella nationalismen är en öppen form av nationalism och där är det inte så intressant var ifrån en person kommer utan det viktiga är att man repeterar det nya landets institutioner, lagar samt att man stöttar det nya landet utifrån den egna förmågan.

Det vore intressant att få reda på vad SD menar med nationalistisk grundsyn. På riksplanet har vi vid flera tillfällen sett hur enskilda SD-företrädare hävdar att exempelvis judar och samer inte är ”svenskar” trots att de är födda och bor i Sverige.

Vem är svensk enligt SD i Uddevalla och vilken form av nationalism är det ni talar om när ni säger att ni har en nationalistisk grundsyn?

Magnus Jacobsson (KD)

MEST LÄST