Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bygge3
Utrymme för byråkrater. Regionen bygger om "Vita huset" vid centralen i Göteborg.

Varför låter regionen miljoner gå till administrationen?

Thomas Ericsson: Norges vård är ett föredöme för Sverige

Replik till Lennart Svensson 5 mars Därför bör Alliansen stötta KD:s vårdpolitik

I en utmärkt insändare den 5 mars till Bohusläningen har Lennart Svensson räknat upp alla problem i sjukvården som inte landstingen lyckats lösa trots enorma skatteinkomster och allt större statsbidrag.

Akutvården fungerar inte med ökande väntetider mest för äldre patienter, växande operationsköer, oförmåga att klara tre månaders garantin, för få vårdplatser, okontrollerad överbeläggning inte minst på grund av brist på sjuksköterskor, ojämlik sjukvård i landet och ökande utgifter för inhyrd personal.

Västra Götaland har 1 100 politiker och är nog Sveriges största politiska organisation? Det hjälper inte – problemen är större i många avseenden här än i andra regioner, med väntetider på akuten och tre månaders garantin för olika kirurgiska ingrepp.

Nu satsar Västra Götalandsregionen! Man bygger ett jättehus för 1 000 administratörer vid centralen i Göteborg till en kostnad av över en miljard. Nytt hus byggs samtidigt i Skövde för 400 administratörer. Det betyder att det finns minst 1 400 administratörer i Västra Götalandsregionen. Västfastigheter uppger på hemsidan att regionens hus i Vänersborg fortsatt skall vara huvudsäte för regionens politiker och tjänstemän! Hur många administratörer som finns i regionen har aldrig redovisats. Inte heller hur mycket de kostar varje år. Det finns lönestatistik. Skulle gå att redovisa bara viljan finns.

Om Sveriges 21 regioner och landsting avskaffades undviks massor med dubbelarbete eftersom varje landsting utreder ungefär samma saker. En samordning skulle också innebära jämlik sjukvård över landet och kunna innebära gemensamt journalsystem och satsning på centraliserad högspecialiserad vård.

I Norge har man kommunaliserat primärvården och norrmännen får snabbt träffa samma läkare Hyrläkare finns i praktiken inte. Sjukhusen har förstatligats och landstingen behövs inte för sjukvården.

 

Thomas Ericson

MEST LÄST