Vanhävdat. Ogräset breder nu ut sig och naturgödsel finns inte längre.
Vanhävdat. Ogräset breder nu ut sig och naturgödsel finns inte längre.

Vem ska bruka och vårda landskapet?

Debatt: Riskerar Dingles åkerjord att slaktas?

ANNONS
|

Det har nu gått drygt tre år sedan kaoset utbröt på den då välorganiserade och omtyckta skolan, Naturbruksgymnasiet i Dingle. Den nya förvaltningschefen för naturbrukskansliet i Västra Götaland avskedade den dåvarande mycket kompetenta rektorn vid Dingle naturbruksgymnasium, utan förvarning eller uttalad orsak.

Dingle och Bohuslän gick därmed miste om en mycket kompetent och framtidsinriktad kraft. Efter denna åtgärd låg fältet öppet för slakt, såväl bildligt som bokstavligt. Kunnig och lojal personal hanterades på ett sätt som skulle vara otänkbart i privata företag. Mjölkkorna och maskiner försvann och det då välskötta ekologiska lantbruket, med stor sannolikhet det mest utvecklade i landet och vars värde uppmärksammats av många, hanterades efter hand på ett sätt som förr i tiden troligen skulle resulterat i en anklagelse för vanhävd. Ogräset breder nu ut sig och naturgödsel finns inte länge. Hushållningssällskapets försöksverksamhet på skolans areal har därmed också för tillfället avstannat.

ANNONS

Marknaden skriker efter ekologiska och närodlade livsmedel och naturbruksgymnasiet i Dingle har, i samarbete med Hushållningssällskapet, länge varit en spjutspets i utvecklingen på detta område.

Regionutvecklingsnämnden borde rimligen tagit chansen att utveckla skolan i denna del av regionen och inte avveckla, eller skulle i ett tidigt skede ha överlåtit åt någon annan att utveckla verksamheten. Men inte, Naturbruksgymnasiet i Dingle skulle bara bort.

Trots alla finter, bakslag och tunga beslut som drabbat naturbruksgymnasiet, har kvarvarande personal kämpat vidare med en tro på att en vändning trots allt måste komma. Dessa och inte minst den grupp som arbetat och fortfarande seriöst arbetar för att en friskola inriktad på de gröna näringarna ska kunna starta hösten 2017, är värda ett mycket stort erkännande. Det är bara att hoppas att även Munkedals kommun, som nu beslutat att köpa skolan och andra som kan påverka utvecklingen, aktivt skall medverka till att friskolan kommer till stånd. Eller är botten ännu inte nådd? Riskerar Dingles värdefulla åkerjord också att slaktas för att i stället bebyggas och säljas ut som industrimark? Vi får hoppas att kloka kommunpolitiker sätter stopp för en sådan eventuell utveckling med tanke på framtida generationers överlevnad.

Vem ska bruka och vårda Bohusläns landskap och åkermark i framtiden och vilken mat skall vi äta om ingen kan jobbet? Vi behöver ett utvecklingscenter för landsbygden i Bohuslän, där bland annat våra ungdomar med intresse för jord, skog, djur, trädgård och entreprenad kan få sin utbildning och som stimulerar till en levande landsbygd med produktion av bland annat närodlade och ekologiska livsmedel. Det är inte försent. Lycka till med verksamheten Munkedals kommun!

ANNONS

Lars Olrog

Före detta lärare vid Naturbruksgymnasiet i Dingle

ANNONS