Valrörelse. Anhängare av Maduro och förre presidenten Chavez demonstrerar.
Valrörelse. Anhängare av Maduro och förre presidenten Chavez demonstrerar. Bild: Ariana Cubillos

Venezuela vill öka välfärden

"Till skillnad från många stater i Latinamerika så både ser, och så gott det går, försöker man lösa landets och folkets problem."

ANNONS

Replik till Roger Johansson 4 juni

LÄS MER:Sådan är kommunismen

Nej, Roger Johansson, presidentvalet i Venezuela var inte en "kommunistisk framgång". Landet är förmodligen lika borgerligt som du. Ligger inte Sverige långt efter när det gäller privat ägande, du kanske skulle trivas där. Skillnaden är att landet strävar mot det vi i Sverige antagligen skulle kalla ett välfärdssamhälle. Och då får man problem.

I Chile ersattes folkvalde presidenten Allende med diktatorn Pinochet. I Honduras avsattes likaledes folkvalde Zelaya. När Venezuela söker sig bort från nordamerikansk dominans så sätter USA in sanktioner. Och valet då. När oppositionen inte lyckades vända sympatierna från regeringen med hjälp av gatuvåld och undanhållande av livsmedel (se exemplet Chile 1973) så försökte man med bojkott av valet. Tre som antingen inte fattade eller hade övertro på sig själv ställde ändå upp.

ANNONS

LÄS MER:Maduro är folkets man

Som du skriver, "även om siffrorna vore korrekta (att Nicolas Maduro fick sex miljoner röster) så kvarstår det faktum att tio miljoner" inte röstade på honom. Rätt. Av de tio miljonerna röstade drygt tre på Falcón, Bertucci och Quijada från oppositionen. Som du beskriver läget i landet, varför vann ingen av dem?

Mot att val överhuvudtaget skulle hållas skrev Helena Nordenberg, TT, att "omvärlden riktade skarp kritik". Låter inte helt demokratiskt om någon frågar mig. Landet har att sträva med, den saken är klar. Och ändå har man kommit långt. Utbildning, sjukvård, bostäder.

LÄS MER:Vänsterns Venezuela har blivit en diktatur

Enligt FN så ökade antalet extremt fattiga i hela Latinamerika till drygt tolv procent. Tiotals miljoner människor. Då raljerar borgarpressen (och du?) över den matransonering som regeringen tvingats till. Nej, Roger Johansson, Venezuela är inget exempel på kommunism. Men till skillnad från många stater i Latinamerika så både ser, och så gott det går, försöker man lösa landets och folkets problem. Redan det är uppenbarligen irriterande för en liberal. Sådan är kapitalismen.

Johnny Kristoffersen (KP)

Lysekil

ANNONS