Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

innovation
Forskning. Modern forskning kan komma till nytta inom landets kommuner.

Vi behöver en strategi för innovationer

Ralph Steen (L): Välfärden behöver mer forskning och uppfinningar

Vi lever i ett allt mer föränderligt samhälle. Det gäller då att utnyttja möjligheterna – inte minst på kommunal nivå.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Nya idéer behövs alltid inom välfärden. De underlättar för en kommun att förbättra den kommunala servicen. Goda exempel dyker upp varje dag i vår omvärld. Det gäller då att fånga dem.

Nya lösningar i form av ny teknik, nya produkter eller tjänster kan vara ett gott sätt att öka kvaliteten. Samtidigt som valfriheten i tjänster förstärks och tillväxten ökar.

Ett exempel kan vara inom den sociala sektorn. På äldreboenden kan ny teknik som innebär att bland annat nya duschformer prövas. Integriteten ökar, fallolyckor minskar och personalen får en bättre arbetsmiljö. Likaså kan det vara intressant att titta på digitala lösningar för att öka tryggheten i hemmet.

Ett annat område är modern hjärnforskning, som ger möjlighet att kraftigt påverka utbildningens utformning och innehåll. På samma sätt kan nya material och ny miljöteknik påverka stadsbildens byggnationer och trafik.

Det finns säkert ett antal nya digitaliserade produkter inom fler sektorer som skulle kunna prövas. Kontakt och samarbete med Tillväxtavdelningen och dess arbete med innovationer på företagssidan bör tas för att få en allsidig produkt och strategi.

Syftet med en innovationsstrategi är att utveckla välfärden till fördel för såväl individer som kommun genom att söka upp och bearbeta nytänkande, innovationer. Gör vi detta systematiskt, missar vi inte möjligheter som dyker upp på olika ställen. Den hanteringen kan inte ske improviserat utan måste ses i ett längre strategiskt perspektiv.

Vi måste bereda oss för att ta steget från vetenskaplig forskning till praktisk kommunal nytta. Då kan också Uddevallas framtid förstärkas och positionen som regionens huvudstad (”Hjärtat i Bohuslän”) underlättas.

Ralph Steen (L)

Ledamot Kommunfullmäktige

MEST LÄST