Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

eel2

Vi behöver göra allt för att rädda ålen

Miljöpartiet vill se ett stopp för ålfiske i hela Europa

Ohållbart fiske och kraftigt ökad konsumtion av fisk har lett till att havets liv har halverats de senaste 40 åren. Det visar en ny rapport från WWF. För att vända den utvecklingen behöver vi ha ett hållbart uttag av fisk och inte fiska mer än vad som hinner produceras.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Ålen har blivit något av en symbolfråga för den ohållbara situationen för många fiskebestånd. Trots att ålen klassas som en akut utrotningshotad art i både i Sverige och i Europa fortsätter fisket. Det är orimligt. Vi har redan sett en kraftig nedgång av ål, men forskare menar att vi bara har sett inledningen till en alarmerande nedgång i beståndet av uppväxande ål i Europa. Antalet uppväxande ålar som når våra kuster varje år är nu endast ca en procent av antalet som vandrade in för cirka 25 år sedan. Det visar att det krävs kraftiga och snabba insatser för att rädda ålen från utrotning.

Miljöpartiet har länge arbetat för ett hållbart fiske, med fiskekvoter som följer forskarnas rekommendationer. Tack vare Miljöpartiet infördes till exempel ett tillfälligt fiskestopp i Östersjön för att torsken skulle kunna återhämta sig. Det var också huvudsakligen De gröna i EU, med Isabella Lövin – då EU-parlamentariker – i spetsen, som var den drivande kraften bakom reformen av EU:s fiskepolitik år 2013.

I de senaste förhandlingarna om fiskekvoter hade EU-kommissionen föreslagit ett ensidigt stopp för fiske av ål i Östersjön. Miljöpartiet vill se ett stopp för ålfiske i hela Europa – inte bara i Östersjön – men vi ser detta som ett viktigt första steg. Miljöpartiet hade en avgörande betydelse för att Sverige som enda land stod upp för ålen i fiskeförhandlingarna. Vi lämnade en särskild röstförklaring där vi framhåller vikten av att målen i förvaltningsplanerna för ål nås och att vi säkerställer ålens fortlevnad inom EU. Tack vare Sveriges markering kommer frågan om ålen att behandlas vidare på ett möte 11 december.

Som motargument mot att begränsa ålfisket framförs ofta att det stora hotet mot ålen i Sverige är vattenkraften. Det är visserligen sant att vattenkraften är ett stort problem för ålen, men vi tycker inte att andra miljöproblem ska användas som en ursäkt för att strunta i nödvändiga förändringar av fiskepolitiken. Med Miljöpartiet i regeringen planerar vi att lägga fram ett lagförslag om stärkta miljökrav på vattenkraften. Vi räknar med att M, C och KD står upp för det vi kommit överens om i energiöverenskommelsen: moderna miljökrav på vattenkraften.

Vi behöver göra allt vi kan för att rädda den utrotningshotade ålen och återställa havens hotade ekosystem.

Emma Nohrén (MP)

marinbiolog och landsbygdspolitisk talesperson i riksdagen

Janine Alm Ericsson (MP)

ekonomiskpolitisk talesperson i riksdagen

Tina Ehn (MP)

ersättare i regionstyrelsen

MEST LÄST