Vi fick en totalt misslyckad integrationspolitik i knät

Jörgen Hellman (S): Det hade varit klädsamt med ett visst mått av ödmjukhet från de moderata politikernas sida.

ANNONS

I en debattartikel i Bohuslänningen nyligen ställer sig ett antal moderata politiker frågan vilken migrationspolitik som Socialdemokraterna vill ha och hur integrationen ska förbättras. Båda dessa frågor är ytterst viktiga och jag är tacksam att jag får lov att utveckla vår ståndpunkt.

Människor som flyr från krig och konflikter måste kunna söka skydd när de tvingas lämna sina hem. Vi socialdemokrater värnar asylrätten. Vi är stolta över att vi under 2015 kunde ge 115 000 människor permanent uppehållstillstånd i Sverige. Av dessa räknas 36 600 som flyktingar och 27 000 som arbetskraftsinvandrare, övriga var anhöriga eller studerande. Samtidigt flyttar runt 50 000 svenska medborgare utomlands varje år. Sverige har alltid varit både ett migrations- och ett emigrationsland. Utan inflöde av människor stannar Sverige.

ANNONS

Vi vill:

öka antalet kvotflyktingar, att det sker en jämnare solidarisk fördelning av flyktingar inom EU och att EU:s framtida asylsystem ska vara rättssäkert samt värna asylrätten.

Antalet asylsökande i Sverige har minskat kraftigt. Orsaken är olika yttre faktorer, men också regeringens åtgärder i form av införande av ID-kontroller tillsammans med en tidsbegränsad åtstramning av asyllagstiftningen. Vi har infört tidsbegränsade uppehållstillstånd, gjort en överenskommelse med Mp om en ny möjlighet till uppehållstillstånd för studier på gymnasienivå och infört ett nytt system med så kallat värdigt eget boende för asylsökande.

Men det är vår integrationspolitik som gjort skillnad. Vi tog över en situation där Moderaterna och den borgerliga regeringen helt struntat i integrationen under åtta år. Det tog för lång tid för nyanlända flyktingar och invandrare att etablera sig på arbetsmarknaden. Det tar fortfarande för lång tid. Segregation och bristande kunskaper i svenska språket är också fortsatt stora utmaningar.

Socialdemokraterna har genomfört en omläggning av integrationspolitiken som innebär stärkta möjligheter, men också skärpta krav för etablering och integration. Det går allt snabbare för nyanlända att komma i arbete. För flyktingar som kom till en kommun 2007 tog det åtta år innan hälften hade jobb. Nu är hälften i jobb efter fem år. Bland nyanlända män som anlände 2013 tog det bara tre år tills hälften var i arbete. Nästan 3 av 4 nyanlända är under 40 år. Hela samhället vinner på att de får möjlighet att utbilda sig till att de jobb som behövs. Socialdemokraternas arbetslinje är en utbildningslinje och vi ser människorna som lever i Sverige som en tillgång.

ANNONS

Vi har:

utvecklat snabbspår till bristyrken och extratjänster i välfärden för nyanlända och långtidsarbetslösa, infört utbildningsplikt för nyanlända, påskyndat etableringen genom svenska från dag ett, språkträning och samhällsinformation via studieförbund och folkhögskolor, infört en kommunbosättningslag som gör att nyanlända sprids över hela landet och att de som har starkast förutsättningar också får ta ett ansvar, slagit samman de subventionerade anställningarna till sk "introduktionsjobb". Det gör det enklare för arbetsgivarna att anställa och får fler som står långt ifrån arbetsmarknaden i arbete.

Vi vill:

Korta vägarna till jobb genom språk, utbildning och praktik.

Att alla som lever i Sverige ska kunna svenska.

Att alla kommuner ska bidra i mottagandet och etableringen av nyanlända.

Det hade varit klädsamt med ett visst mått av ödmjukhet från de moderata politikernas sida. Den S-ledda regeringen fick en fullständigt misslyckad integrationspolitik i knät. Under två mandatperioder valde Moderaterna att blunda för utmaningarna med integrationen och mycket tid förlorades där. När borgarna valdes bort i valet 2014 tog vi inte bara över en rekordstor statsskuld, rekordhög arbetslöshet - särskilt ungdomsarbetslösheten - och ett nedmonterat välfärdssystem, vi fick också en icke-fungerande integrationspolitik i knät.

Jörgen Hellman

riksdagsledamot (S) och vice ordförande skatteutskottet

ANNONS
ANNONS