Vi har alla ett ansvar för att äta mindre kött

Att äta mindre kött är inte bara bra för miljön utan också för dig själv och din egen hälsa

ANNONS

Allt för många har ingen aning om hur mycket roll vår köttkonsumtion verkligen spelar. Hur mycket det faktiskt påverkar vårat samhälle i helhet. Vi har alla ett eget ansvar när det kommer till mängden inköp av kött. Miljöproblemet löser sig inte sig självt, vi människor gör skillnad med våra val i livsmedelsbutikerna. Om vi vill ta ansvaret att göra skillnad skall detta hända nu!

För det första har varje individs köttkonsumtion (så som din och min) betydelse för alltifrån miljön till klimatet, djurens välfärd, vår egen hälsa, landsbygdens utveckling och den globala livsmedelsförsörjning (enligt jordbruksverket.) Det är inte tillräckligt många som känner till att våra val om hur mycket kött (i mängd), vilket kött vi äter och/eller vilket geografiskt ursprung köttet faktiskt har spelar roll och vi, var och en borde ta saken i våra egna händer. Vi kan tro på att politikerna löser detta för oss, men om ingen drastisk förändring görs, som framöver leder till bättre villkor för miljön så finns det inget annat vi kan göra än att istället börja tänka själva.

ANNONS

Politikerna pratar bland annat om våra miljöproblem och att de behövs tas nya tag för att undvika de globala konsekvenserna som våra miljöproblem vi har idag kommer orsaka på lång sikt. En av orsakerna till dessa påföljder är koldioxidutsläppen. “Köttets klimatpåverkan är stor. Köttkonsumtionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Därför är det bra för miljön att det äts mindre kött” (säger Livsmedelsverket, 2018-03-07) .

Många bryr sig inte, de tror inte att någon köttkonsumtion kan förbättras genom eget initiativ.

Men vi, du och jag (vi som köper kött), det är delvis vi som påverkar den svenska köttkonsumtionen. Valet du gör i livsmedelsbutikerna påverkar hela Sveriges köttkonsumtion, du bidrar alltså till din del av alla dessa koldioxidutsläpp. Genom att då reglera mängden kött eller att välja närodlat drar alltså ner på just din mängd koldioxidutsläpp.

Att äta mindre kött är inte bara bra för miljön utan också för dig själv och din egen hälsa. “Genom att äta mindre än 500 gram rött kött i veckan (kött från nöt, gris, lamm, ren, vilt) minskar risken för tjock- och ändtarmscancer.” (konstaterar Livsmedelsverket, 2018-03-07). År 2016 så avled ca. 3 202 st individer i åldrarna 15 år och äldre av tjock- och ändtarmscancer, vilket motsvarade 39 dödsfall per 100 000 individ. (enligt Folkhälsomyndigheten 2018-03-08).

ANNONS

Avslutningsvis bör vi inte sluta äta kött helt och hållet utan vi kan istället överväga till att iallafall sluta äta kött en dag varje vecka. Detta anses vara den mest värdiga nivån för att minska köttet på rätt sätt. “Om alla svenskar bytte kött mot grönsaker en dag i veckan skulle det motsvara koldioxidutsläppen från 233 000 bilar under ett helt år.” (förklarar Naturskyddsföreningen 2011-10-31) .

Tänk en extra gång nu när ni kommer till matbutiken!

Emma Hansson

Hällevadsholm.

ANNONS