Vilket arbetsverktyg används mest? Debattören tycker att administrationen ökar för mycket i vården.
Vilket arbetsverktyg används mest? Debattören tycker att administrationen ökar för mycket i vården.

Vi vill ha mer vård men får fler byråkrater

Ytterligare ett organisatoriskt problem att lösa!

ANNONS

Vid flera tillfällen har jag och andra i denna tidning ifrågasatt den stora och ständigt ökande administrationen i Västra Götalands Regionen. Nu finns det siffermässigt belägg för påståendet. Efter att Årsredovisningen för 2017 finns att tillgå görs här nedan en jämförelse över olika personalgruppers utveckling mellan år 2012 och 2017, det vill säga under en femårsperiod.

LÄS MER:Antalet byråkrater i vården blir fler och fler

Det framkommer då att det fanns 10 740 sjuksköterskor och barnmorskor år 2012 att jämföra med 10 777 år 2017. En ökning motsvarande 0.3 procent.

Undersköteskornas antal ökade från 6 213 till 6 907, motsvarande 11,2 procent. Läkargruppens antal uppgick år 2017 till 5 347 och år 2012 till 4 672, motsvarande en ökning med 14,4 procent. En anmärkningsvärd ökning med tanke på att vi i landet redan har en mycket hög läkartäthet i förhållande till invånarantal jämfört med andra länder. Ett organisatoriskt problem att lösa eftersom dessutom en svensk läkare i genomsnitt behandlar endast en tredjedel så många patienter som sin kollega inom OECD.

ANNONS

LÄS MER:Vi får administration i stället för vård

Mellan år 2012 och 2017 har den administrativa personalgruppen ökat med häpnadsväckande 1 186 personer, motsvarande 25,2 procent, från 4 713 till 5 899 st.

En beräknad årslön, baserad på uppgifter i tabellen "Medellön och könsfördelning per personalgrupp" utgör 670 000 kronor inklusive sociala kostnader. Årslönekostnaden för den ökade personalantalet kan beräknas till cirka 800 miljoner kronor. Därtill kommer lokalhyror, kontorsmöbler, arbetsutrustning och förbrukningsmateriel. Årskostnadsökningen inom administrationen skulle motsvara 1 460 sjuksköterskor eller 1 900 undersköterskor. Som skattebetalare och vid behov vårdtagare kan man ifrågasätta regionens prioritering. Vi vill ha vård före administration! Min uppfattning är dessutom att det är lättare att spara personal och kostnader inom administrationen än bland den vårdande personalen. Ytterligare ett organisatoriskt problem att lösa!

Studerar man NU-sjukvårdens årsredovisning kan konstateras att det finns en snarlik relation mellan administratörer och antal anställda. NU-sjukvården redovisar dock en personalgrupp, benämnd "Handläggare och administratörsarbete" som inte har sin motsvarighet i regionens årsredovisning.

Är den stora ökningen av personalgruppen administration en av orsakerna till att regionen låter uppföra en ny byggnad i centrala Göteborg för 1 000 administratörer och en byggnad i Skövde för 400 administratörer? En ny prioriteringsfråga:

Administrativa faciliteter tycks gå före vård. Så indikerar också Västfastigheters budget för 2018 som inte upptar det nya stora omtalade operationscentret på Uddevalla sjukhus.

ANNONS

Ovanstående uppgifter och synpunkter borde vara något för våra politiker och ledningsansvariga i regionen att ta till sig och förhoppningsvis skrida till åtgärder.

Lennart Svensson

Uddevalla

ANNONS