Vuxenpsykiatrisk öppenvård, nej tack!

Sjukvården måste använda enhetliga begrepp.

ANNONS
|

NU sjukvården har sedan 1 mars i år ansvar för driften av mottagningar i Lysekil, Sotenäs och Munkedal. I samband med detta har man i Lysekil satt upp en skylt där det står Vuxenpsykiatrisk öppenvård, varför?

Undertecknad har tittat lite på olika psykiatriska klinikers hemsidor och kan konstatera att man på kliniken tillhörande Kungälvs sjukhus benämner mottagningarna så som Psykiatrisk mottagning, likadant på kliniken tillhörande Sahlgrenska Sjukhuset Psykiatrimottagning.

Inom psykiatrin har man ett ansvar att arbeta med att motverka stigmatiseringen av de personer som har en psykisk ohälsa. Ingen annan specialistmottagning inom NU sjukvården benämner sin mottagning som en öppenvårdsmottagning. Det heter kirurgmottagningen, medicinmottagningen och ögonmottagningen med mera.

ANNONS

Är de psykiatriska mottagningarna inom NU-sjukvården mer ”öppna” än övriga mottagningar inom NU-sjukvården? Kanske mer ”öppna” än kliniken i Kungälv alternativt Sahlgrenska.

Ser även att man i NU-sjukvården fortsätter att använda begrepp så som Vuxenpsykiatri.

Jag tror nog att NU-sjukvårdens invånare förstår att en psykiatrisk mottagning/avdelning är för vuxna. Precis som invånare gör inom Göteborgs- och Kungälvs sjukvårdsområde.

NU-sjukvården kvarhåller alltså begrepp så som öppenvård och till viss del Vuxenpsykiatri. Begrepp som andra jämförbara kliniker har slutat med sedan många år tillbaka.

Västra Götalandsregionen är huvudman för hela den psykiatriska vården, kanske kunde någon se till att man använder enhetliga begrepp inom sin verksamhet.

Stefan Malmström

Lysekil

ANNONS