Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

wef
Omdebatterad ranking. WEF:s konkurrensrapport tolkas olika.

WEF har en ekonomisk agenda

Bo Antonsson (SD): Hög ranking är inte nödvändigtvis bra.

Svar till Catharina Bråkenhielm 21 december Bo Antonsson (SD) sprider rysk trollpropaganda

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Jag har inte uttryckt att ”vi har rätt”, därför att det är en omöjlig utgångspunkt. Den missvisande rubriceringen får tidningens insändarredaktion stå för.

Bråkenhielm vidhåller att Sverige är ”världens bästa land” och hänvisar till World Economic Forums så kallade globala konkurrensrapport.

Problemet med påståendet är att WEF är ett forum som främst har en ekonomisk agenda och som arbetar för att främja regionalt och globalt företagande.

Den bedömer i sin konkurrensrapport länder enbart utifrån detta perspektiv, vilket dessutom tydligt framgår, då man inte med en enda rad i sina rapporter nämner demokratiska eller sociala förhållanden och sammanhang som inte är direkt knutna till nationell eller global ekonomi eller påverkar förutsättningar för affärsverksamhet och entreprenörskap.

Därför hamnar också länder som Förenade Arabemiraten, Malaysia, Qatar, Indien, Kina och Saudiarabien i första rankinggruppen bland, enligt Bråkenhielm, världens bästa länder.

Inte många lär instämma.

Hon upprepar också påståendet att Sverigedemokraterna ”skyller alla olyckor på en utvald grupp” och om hon menar oansvariga politiker så finns det fog. De har skapat det splittrade, ojämlika och otrygga Sverige som Bråkenhielm avslöjande nog, och uppenbarligen på fullt allvar, anser ”inte finns” och att beskrivna samhällsproblem är ”påhittade”.

Det enda som Bråkenhielm och jag tycks vara överens om är att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra.

Om vi hade varit det, hade vi inte behövts, men nu behövs vi mer än någonsin som en motvikt till förlamande, inskränkande, fördummande och feg politisk korrekthet, vilken förskönar, undviker, döljer, förringar och bortser från många allvarliga och svårhanterliga samhällsproblem.

Och ja, vi ”visar på samhällets avigsida”, därför att politikens primära uppgift och skyldighet är inte att göra sig redig över det som fungerar, utan att lösa det som inte fungerar.

Det krävs djup kärlek till Sverige och dess medborgare, sverigedemokrati, ärlighet, tydlighet, ansvarsutkrävande, mod och obändig handlingskraft om Sverige skall kunna bli världens bästa land.

På riktigt.

Och för alla.

 

Bo Antonsson (SD)

Uddevalla

 

Fotnot:

I Global Competitiveness Index 2017/2018 rankas följande länder högst: 1) Schweiz, 2) USA, 3) Singapore, 4) Nederländerna, 5) Tyskland, 6) Hong Kong, 7) Sverige, 8) Storbritannien, 9) Japan, 10) FInland.

Rapporten finns på: http://reports.weforum.org/global-competitiveness-index-2017-2018/

Redaktionen

MEST LÄST