Suger. Tömning av enskilt avlopp. (arkivbild)
Suger. Tömning av enskilt avlopp. (arkivbild)

Låt fastighetsägarna bestämma tekniken

Debatt: Kommunen har ingen flexibilitet i sin avloppspolitik

ANNONS
|

Uddevalla kommun har tillsammans med Västvatten skickat ut en broschyr till samtliga hushåll, ”Kretslopp–Naturligtvis”, som ensidigt propagerar för att lösningen för enskilda avlopp skall vara slutna tankar och där avfallet, enligt broschyren blir ren koncentrerad växtnäring.

Samtidigt skriver man i sin Strategi för enskilda avlopp att LRF förordar sluten tank som avloppsanordning, något som är direkt fel eftersom LRF reagerat på att det på senare tid framkommit oroande besked om resistenta bakterier och hormoner i slammet. Kommunen är idag inte certifierad och tar heller inte något ansvar över restprodukterna som sprids på landsbygdens marker.

Villaägarna i kommunen inbjuds till informationsmöten där slutna tankar förespråkas trots att det i många fall inte är det bästa alternativet och kan innebära mycket kostsamma ingrepp och ombyggnader. Miljöbalken säger att kraven inte får vara orimliga i förhållande till miljönyttan.

ANNONS

Naturligtvis behöver många avlopp åtgärdas men varför inte lägga fokus på att utsläppen inte skall överskrida lagstadgade nivåer och lämna till fastighetsägaren att presentera en tekniskt godkänd lösning? I våra grannkommuners policies för åtgärder av bristfälliga avlopp står det klart och tydligt att man vare sig kan eller får bestämma den tekniska lösningen. Flera kommuner i vår närhet presenterar ödmjukt olika förslag på lösningar och är mycket försiktiga med sanktionsavgifter. I vissa fall, till exempel vid ett förestående generations- eller ägarskifte ger man dispens under kortare tid för verkställandet.

I ett flertal fall kan man konstatera att Uddevalla kommuns tjänstemän tolkar orden bör och kan som skall vilket inte tyder på någon större samarbetsvilja eller flexibilitet.

Vi hänvisar avslutningsvis till Länsstyrelsens rekommendationer om små avlopp som påpekar att kommunerna i Västra Götaland endast har begränsade möjligheter att införa lokala regler och att alla ärenden måste genomgå individuella bedömningar. Kommunerna saknar rätten att införa rättsligt bindande ”avloppspolicys” etcetera utöver miljöbalkens regleringar och ett sådant dokument kan aldrig ligga till grund för enskilda beslut.

Bertil Sköldh (C)

Lane Ryr

Stig Olsson (C)

Lane Ryr

Torsten Torstensson (C)

Forshälla

ANNONS