Ålen är för god för att inte räddas

Det är – tyvärr – rätt att nobba ålen till julbordet.

ANNONS
|

Nio av tio krögare serverar ingen ål på julborden, men nio av tio fiskbutiker säljer ål. Det visar en rundringning som Världsnaturfonden har gjort.

Ålen är en av de djurarter som vi vet är mycket nära en utrotning. På fyrtio år har beståndet minskat med omkring 90 procent. I Sverige finns fortfarande ett litet, hårt reglerat fiske. Men det finns bara ett bestånd av ål i Europa, så varje ål som fiskas upp, påverkar det totala beståndet. Så att Sverige agerar ansvarsfullt är tyvärr till liten nytta.

ICES skrev i sin rekommendation till EU för år 2015 att läget för ålen är kritiskt och rekommenderar att politiken ska inriktas på att alla faktorer som minskar beståndet ska reduceras ned till noll. Det handlar om dödlighet i vattenkraftverk, miljöutsläpp och givetvis både det kommersiella fisket och fritidsfisket. ICES har gett samma rekommendation sedan 2007. Ålen är upptagen på CITES-listan för utrotningshotade djur, vilket gör att handeln är starkt reglerad.

ANNONS

Kraftbolagen gör insatser för att minska dödligheten i vattenkraftverken, men det har inte lett till de effekter man har önskat sig. Naturskyddsföreningen uppskattar att storleken på det illegala fisket är i samma storleksklass som det legala fisket. År 2014 beslagtogs 1300 illegala fällor, vilket motsvarar omkring 100 ton ål.

I projektet Åtta fjordar har man sedan 2010 satt ut ålyngel i Bohuslänska vatten. I år var det omkring 400000 stycken. Men bara 30 procent av dem beräknas nå vuxen storlek och lekvandring.

Alltså: läget är allvarligt och de åtgärder man gör har hittills inte hjälpt. Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen kräver ett totalt fiskestopp inom EU och det är tyvärr befogat. Senast 2020 ska allt fiske inom EU vara hållbart. Det är uppenbart att läget för ålen är ohållbart.

Så därför är det rätta att undvika ålen på julbordet. Inte trots att den är en delikatess, utan för att den är det. Den är för god för att inte räddas!

ANNONS