HÄRLIGT. Rädd ska man inte vara för vatten, men man måste lära sig den respekt som visar gränsen mellan mod och dumhet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
HÄRLIGT. Rädd ska man inte vara för vatten, men man måste lära sig den respekt som visar gränsen mellan mod och dumhet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Alla behöver träna sjövett och simning

I juni i år drunknade ovanligt många i Sverige. Juli har inte börjat lugnare.

ANNONS
|

Det har vi märkt bland annat i Bohuslän. Kall juni och kallt vatten gjorde det svårare för den som föll i vattnet att klara sig. Nu har det varit värmebölja och människor har sökt sig till stränderna i större omfattning – då kan det vara en förklaring.

Men ska dystra siffror förebyggas måste man gräva djupare. En man på fisketur utan flytväst är det vanligaste drunkningsoffret. Det är ingen ny sanning, vilket gör den extra sorglig. När ska flytvästen bli självklar? Sjön har litet av frihetens sista utpost över sig. Där tror många att de kan släppa loss och göra litet som de vill, och det innebär tyvärr ofta att ge sjutton i säkerhetstänkandet. Det är fel plats. På sjön behövs en kombination av kunskap, respekt och mod. Man ska inte vara rädd men man ska veta att man har att göra med faktorer som är starkare än människor: väder, vind och vågor. Man behöver både foga sig och veta hur man beter sig för att hantera elementen.

ANNONS

Till det hör att kunna simma men att inte förlita sig enbart på simförmågan utan också använda flythjälp och tänka sig för. Traditioner är i det läget till hjälp om de innehåller just respekten och kunskapen, men det finns också seder som är direkt farliga. Att värma sig med alkohol medan man väntar på napp är en sådan. Att vara tuff genom att säga nej till flytvästen en annan.Statistiken visar att många män – inte minst de med några år på nacken – borde fundera över sådant. Det är som med mycket annat säkerhetstänkande faktiskt inte bara vars och ens ensak: Om olyckan är framme drabbas fler än den dör eller skadas. Inte är det roligt för familjen eller fiskekompisen när en i båten inte kommer med hem.

Behov av kunskap, respekt och säkerhetstänkande är detsamma på badplatserna. Man ska inte ge sig ut på större strapatser än man har förutsättningar att klara av. Varför simma rakt ut på öppet vatten när man simma lika länge, lika långt och lika bra längs med en strand, där det går att ta sig upp om krampen kommer?

Så är det detta med simförmågan, rent allmänt. I flera år har rapporter kommit om sjunkande simkunnighet bland barn. Bland förklaringarna tycks finnas både neddragen undervisning via skolan och barn från kulturer där simning inte ses som självklar. Det är faktorer som går att påverka via prioriteringar och upplysning. Simkunnighetskravet ska man inte tumma på. I det ska också ingå undervisning om grundläggande sjövett, så att alla barn vet vem de har att göra med när de vistas på havsgudens territorium.

ANNONS

Där bör också infogas träning i hjärt-lungräddning. Ju fler som känner sig säkra nog på hur det går till, desto fler rådiga ingripanden kommer vi att få se när olyckan är framme, vare sig det handlar om bad eller något annat. Friluftsliv är en fantastisk kombination av allt det vi behöver: skönhetsupplevelser, social gemenskap, fysisk träning och avkoppling från det vardagliga. Men det kräver sin speciella allmänbildning.

ANNONS