Använd Elfkullen som lockbete

Ingalill Sundhage: Miljöerna har potential för kreativa hjärnor.

ANNONS

Den reser sig som en vackert slipad diamant på toppen av kullen och blickar ut över stan. Härifrån hade Thure och Hilma koll.

Här finns en fantastisk historia om en man som återvänder till Uddevalla efter att ha varit ute på långresor, och som tack vare en massa pengar kan starta en tidning därför att han är samhälleligt intresserad. Dessutom bygger han Villa Elfkullen och Tureborg inspirerad av vad han sett ute på sina resor. Vilken annan kommun som helst skulle offra en hand för en sån story att bygga sitt varumärke på och använda i sin marknadsföring.

ANNONS

LÄS MER:Tures historia berättas vidare på Villa Elfkullen

När Bohusläningens personal i veckan firade 140 år med att äta en bit mat i Thure Malmgrens matsal i Villa Elfkullen, fick vi också en guidad tur av Bengt Alm. Vi frågade efter lönnfack och spöken, vi bländades av de vackra kakelugnarna och imponerades av Oskar Andréns takmålningar. Att få möjlighet att fira Bohusläningen i det hus där grundaren bott, kändes helt rätt. För vår guide Bengt Alm, som är uppvuxen i området, har Elfkullen betytt mycket. När rivningshotet hängde över fastigheten 1979 mobiliserade han tillsammans med brodern Sven och Claes Hardebäck Föreningen Villa Elfkullen. Att man sedan använde sig av Uddevalla-Posten för att få ut information om sitt nya projekt skulle knappast ha fallit i god jord hos Malmgren själv, men nytta gjorde det för föreningen växte snabbt till 400 medlemmar.

Några större krav på kommunen har föreningen inte behövt ställa. Medlemspengar, Thordénstiftelsen och Swedbank har bland många andra bidragit. För att inte tala om välvilligt inställda företag som Bröderna Karlssons glasmästeri. De har utfört jobb i villan under företagets tre generationer utan att skicka någon faktura.

LÄS MER:Ture, borgen och Villa Elfkullen

Att föreningen är nöjd med kommunens – i mitt tycke väl svala – intresse kan vara av taktiska skäl. Att tillhandahålla lokalen för mjuka kulturella evenemang, som stadgarna säger, är säkert ett sätt att undvika fyllefester, men villan borde visas upp än mer för turisterna.

ANNONS

Miljön har visat sig vara intressant för filminspelningar och varför inte försöka rida på den vågen och också knyta ihop det med borgen. Miljöerna har potential för kreativa hjärnor.

LÄS MER:Därför tyckte Ture Malmgren illa om Göteborgare

Om 14 dagar ska i alla fall Bohusläningen fira sitt jubileum tillsammans med läsare i villan. Ni som vill kan komma och ta en kopp kaffe och språka om tidningens historia och framtid. Då finns också möjlighet att få en guidad visning.

Trevlig helg!

LÄS MER:En 140-årig idékälla att ösa ur när tidningen firar

ANNONS