Tillfället gör tjuven? Ibland kan det räcka att plånboken lämnas på en öppen och synlig plats för att den ska bli stulen.
Tillfället gör tjuven? Ibland kan det räcka att plånboken lämnas på en öppen och synlig plats för att den ska bli stulen.

Att få tillbaka tilliten

Någon gång i livet blir de flesta utsatta för någon form av brott. En plånbok blir stulen, en tonåring får ett knytnävsslag i magen i en krogkö, det blir inbrott i någons hem.

ANNONS
|

Vi läser notiser om det i tidningen men tänker inte så mycket på, vad det innebär för den som blivit utsatt för brottet förrän det drabbar oss själva eller någon vi känner.

När chocken väl har lagt sig inser dock de flesta att nästan alla saker går att ersätta, hur stort affektionsvärdet än är. Det finns dock annat, som inte går att ersätta lika lätt som tryggheten, tilltron att hemmet är ett säkert ställe eller en känsla av att människor i grund och botten är rätt hyggliga ändå.

Få gillar att känna sig som ett offer. Men offerrollen är samtidigt både lätt och lockande att falla in i, då vardagen inte är sig lik. Då det som brukade ge trygghet istället har visat sig vara farligt.

ANNONS

En okänd gärningsman blir lätt otydlig i konturerna och blir allt mer skrämmande för att inte säga monsterlik för varje dag som går.

I realiteten är gärningsmännen sällan monsterlika. På ytan ter de sig ganska normala – en del är till och med ganska ynkliga. Vet man inte vad de har gjort kan det många gånger vara svårt att tro, att just den personen gjort sig skyldig till brottet.

Tonåringen kan ha blivit misshandlad i krogkön av någon han (för det är oftast en han) är bekant med eller åtminstone vet vem det är. Det är inte sällan som offer och gärningsmän är ganska lika. De kan ha gemensamma bekanta eller ha liknande kläder, de prioriterar i stort sett samma saker i livet.

Så är det dock inte alltid. Offer och gärningsmän kan vara helt olika. Plånboken stals för att tillfället gavs, då en väska eller en jacka lämnades obevakad. Bilstereon kan ha blivit stulen av någon, som behövde pengar för att finansiera ett missbruk. Brottet har inte orsakats av någon personlig egenskap. Vem det är som drabbas har mer med slumpen att göra än något annat.

Men insikten att tillfället många gånger gör tjuven eller orsakar brottet hjälper inte alltid. För de flesta behövs något mer.

ANNONS

En rättegång kan bli ett lättnad för många. Känslan av att gärningsmannen får sitt straff samtidigt som man i en säker miljö får chansen att se att han eller hon inte verkar lika farlig som den person, som målats upp i den egna hjärnan underlättar för dem som vill lämna händelsen bakom sig.

Ett annat och frivilligt alternativ, som numera ges om gärningsmannen är under 21 år, är medling, vilket Bohusläningen har skrivit om. Medling handlar inte om straff. Här får offer och gärningsman istället en möjlighet att i en neutral miljö sitta ned tillsammans med en medlare och få till ett avslut. För gärningsmannen kan det vara första gången han eller hon verkligen ser konsekvensen av sitt handlande. Att brottet verkligen har drabbat en person och påverkat deras liv i negativ riktning. Medlingen syftar till att gärningsmannen ska ta ansvar för sina handlingar och be brottsoffret om ursäkt. En allvarligt menad ursäkt kan också göra det lättare för brottsoffret att gå vidare, att få tillbaka en del av sin trygghet. Det kan många gånger vara den stora vinsten, som då och då kan vara ovärderlig.

ANNONS