Tillsammans. Alliansen föreslår att unga och nyanlända ska kunna anställas på så kallade inträdesjobb, med lägre lön och utan arbetsgivaravgift.
Tillsammans. Alliansen föreslår att unga och nyanlända ska kunna anställas på så kallade inträdesjobb, med lägre lön och utan arbetsgivaravgift.

Bra Alliansen, men mer behövs

Kajsa Dovstad: Sverige behöver mer allianspolitik för att bryta integrationen.

ANNONS
|

På tisdagen (15/8) presenterade Alliansens partiledare ett gemensamt förslag om inträdesjobb. Arbetslösa unga och nyanlända ska få rätt att arbeta för motsvarande 70 procent av den kollektivavtalsreglerade ingångslönen. Arbetsgivaren slipper också betala arbetsgivaravgift för gruppen.

Därmed ansluter Moderaterna till övriga allianspartiers linje att staten ska blanda sig i lönebildningen. Det är ett välkommet principskifte. Den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter utan statlig inblandning förhandlar om arbetsvillkoren, fungerade i ett Sverige där arbetslöshet knappt fanns. I dag är en stor grupp inte representerade vid förhandlingsbordet: långtidsarbetslösa.

De som hellre än att gå hemma tar ett jobb med lite sämre lön än de höga svenska ingångslönerna har inget att säga till om. Eftersom långtidsarbetslöshet får förödande konsekvenser för hela samhället är det rimligt att staten går in när parterna inte förmår ta ansvar.

ANNONS

Som väntat kommer kritik mot sänkta löner från LO-håll. Alliansförslaget innebär dock inte att löner ska sänkas - utan att människor som i dag lever på bidrag ska kunna försörja sig själva. Och nog går det att leva på ett inträdesjobb: Lönenivån beräknas ligga på 14000 till 16000 kronor. Hundratusentals svenska garantipensionärer och studenter har betydligt lägre inkomster än så.

I motsats till vad LO hävdar är inte statlig styrning helt främmande i den svenska modellen. De kritiserade turordningsreglerna är ett exempel på en reglering som LO anser är okej – eftersom den är till fackförbundens fördel. Staten måste också kunna ta initiativ till förmån för företagarna och de arbetslösa.

Den enda relevanta kritiken mot inträdesjobben är att förslaget inte är tillräckligt skarpt. De 25- 40000 nya jobb som beräknas skapas räcker inte för att råda bot på massarbetslösheten. Över 350000 personer är för närvarande arbetslösa, och siffran lär öka allt eftersom fler av de senaste årens flyktinginvandrare räknas in i statistiken.

Sverige behöver mer allianspolitik för att bryta integrationen. Inträdesjobben kommer förhoppningsvis att följas av fler, ännu skarpare, förslag. Dagens gemensamma utspel kan bli Alliansens första steg på vägen mot regeringsmakten 2018.

ANNONS