Ett 20-tal inslag fälls av Granskningsnämnden varje år på grunderna bristande saklighet eller opartiskhet. Häromveckan fälldes ett inslag i Rapport där man inte förhöll sig kritisk mot ett pressmeddelande från LO.
Ett 20-tal inslag fälls av Granskningsnämnden varje år på grunderna bristande saklighet eller opartiskhet. Häromveckan fälldes ett inslag i Rapport där man inte förhöll sig kritisk mot ett pressmeddelande från LO.

Bra att SVT fälldes

Inslaget i rapport var ett pressmeddelande från LO.

ANNONS
|

I februari i år presenterade LO sin årligen återkommande rapport om inkomstskillnader mellan ”en vd” i Sverige och ”låginkomsttagare”. Enligt LO tjänar ”en vd” 1,5 miljoner kronor per år, 77 gånger mer än en låginkomsttagare.

Skillnaderna är stora, men de är inte rättvisande för vad ”en vd” i genomsnitt tjänar i Sverige. Skillnaderna blir så stora eftersom LO gör ett så litet urval av verkställande direktörer i sin undersökning. LO tar nämligen den taxerade inkomsten endast från de 50 största företagen i Sverige och räknar ut en snittlön för en vd.

Lönenivåerna där är dock betydligt högre än vad företagsledare i små och mellanstora företag tjänar, särskilt i andra delar av landet än Stockholm. Enligt Svenskt Näringsliv tjänar en verkställande direktör 80000 kronor i genomsnitt.

ANNONS

Det står ju LO fritt att skapa vilka statistiska mått de vill och använda dem i rapporter och pressmeddelande. Men de som betalar tv-licens kanske förväntar sig att journalister inte ska läsa upp delar av pressmeddelanden från LO i nyhetssändningar utan att ifrågasätta siffrorna. Men det var detta som skedde i Rapport den 24 februari i år, konstaterar Granskningsnämnden för radio och tv. Nämnden har till uppgift att bedöma om public service-bolagen håller sig till de riktlinjer som finns om saklighet och opartiskhet i rapporteringen.

Inslaget som refererade LO:s rapport anmäldes av Svenskt Näringsliv och i måndags blev det fällt av Granskningsnämnden. Nämnden anser att inslaget stred mot kravet på saklighet.

SVT har till nämnden svarat att uppgifterna i inslaget överensstämmer till stor del med formuleringar i pressmeddelandet från LO. I pressmeddelandet står emellertid inte hur många vd-löner som finns i det statistiska underlaget. I rapporten redovisas detta tydligt, men SVT menar att LO i pressmeddelandet ”inte redovisade sin egen undersökning på ett helt korrekt sätt”.

Men en journalists uppgift är inte bara att använda ett pressmeddelande som underlag till sitt manus, utan också att kritiskt granska den rapport som pressmeddelandet bygger på. Det är ju knappast LO:s fel att de hårdvinklar sina slutsatser i ett pressmeddelande. SVT har i en artikel på svt.se redovisat LO:s siffror mer i detalj, men detta kom inte med i inslaget, vilket SVT beklagar. Granskningsnämnden anser därför att SVT ”inte gjort en rimlig saklighetskontroll” av LO:s uppgifter.

ANNONS

SVT brast alltså i det journalistiska hantverket att kritiskt granska påståenden och siffror. I detta fall var man okritisk mot uttalanden från LO. Men det hade inte varit ett dugg bättre om tittarna kvällen efter hade fått se ett lika okritiskt inslag baserat på pressmeddelanden från Svenskt Näringsliv.

För public service-bolagens trovärdighet är saklig och opartisk rapportering ett måste. Intresseorganisationer arbetar främst för sina ägares eller medlemmars intressen, de är inte i allmänhetens tjänst. Det ska däremot public service-bolagen vara. Därför var fällningen rätt och riktig.

Läs mer

Beslutet (PDF)

Timbro har granskat Granskningsnämnden och har kritiserat hur nämnden arbetar. Läs mer:Garanterar Granskningsnämnden saklighet i SVT och SR?

ANNONS