Därför är det bra med gemensam granskning

Det pressetiska regelverket är viktigt för svensk massmedia. Branschen är självreglerande med en pressombudsman (PO) och en nämnd som värnar om allmänhetens intresse.

ANNONS
|

Tycker du att du skadats eller kränkts av en publicering kan du anmäla ansvarig utgivare till PO. Men nu när branschen inte längre är så tydligt uppdelad i massmedia (tidningar) och etermedia (radio och teve) utan företagen driver både och, behövs en förändring, och branschen har enats om att inrätta en medieombudsman och en medienämnd.

Det nya systemet lovas bli enkelt och ska värna integriteten men omfatta publiceringar på alla medieföretags plattformar. I dag kan du till exempel inte anmäla public service, det vill säga radio och teve, till PO om du anser att ditt privatliv kränkts. Etermedierna råder under granskningsnämnden som prövar sändningarna utifrån sitt regelverk. Och granskningsnämnden tittar bara på sänt material, så vad till exempel SVT eller SR skriver på sina webbsidor kan du inte anmäla över huvudtaget. Det vill man ändra på.

ANNONS

Det är på tiden. I dag blir situationen fullkomligt bisarr när SVT eller SR på sin webbplats publicerar texter som inte prövas i någon instans, varken granskningsnämnden eller PO. Och detta trots att företagen säger sig leva under de pressetiska reglerna.

Jag tycker det är en bra idé, även om vi alltid kan förbättra journalistiken och uppmuntra den yrkesetiska debatten. Kedjan är så stark som den svagaste länken och omdömeslös journalistik städas bort med hjälp av duktiga reportrar och ansvariga utgivare.

Jag gillar public service. Oberoende kanaler som kan ägna sig åt smala frågor som rör en liten publik behövs för helheten. Och även om också public service har budgetramar behöver företagen inte jaga affären på samma sätt som vi. Men när jag som medborgare inte kan ställa dem till svars när jag anser att man trampat över regelverket, då är risken att public service hamnar i en bubbla skild från allmänheten den är satt att serva. De man inte behöver bry sig om struntar man i, ett klassiskt von oben-perspektivet frodas och distansen till tittarna/lyssnar ökar.

En medieombudsman och en medienämnd slår hål på den bubblan. Och med ett samlat etiskt regelverk distanserar vi oss mot andra plattformar som driver opinion, eller information utan något etiskt regelverk eller källkritisk hållning.

ANNONS

Det gagnar vår trovärdighet.

Trevlig helg!

ANNONS