Därför är utredarens principer viktiga

Karl af Geijerstam: Kommunerna ska få den omfördelning man har rätt till - utan att bli "bidragsberoende"

ANNONS
|

Ledare 3 oktober. "Man har inga riktiga vänner när man lämnat en sådan här utredning", konstaterade regeringens utredare Håkan Sörman under måndagens presskonferens om det kommunala kostnadsutjämningssystemet.

Sörman sade det lite skämtsamt, men undertonen är ändå allvarlig. Förslaget som han lade, gäller den del av den kommunala utjämningen som är ett rent nollsummespel. Utredningen har alltså omfördelat mellan kommuner och några vinner, medan andra förlorar. Den andra (större) delen av utjämningssystemet, inkomstutjämningen, är inte ett nollsummespel och berördes heller inte i utredningen.

Kostnadsutjämningen handlar om de strukturella faktorer som finns mellan olika kommuner. Mest påtagligt är naturligtvis glesbygdsfaktorn. Sjukvårdstransporter till och från Gotland eller i Norrlands inland är naturligtvis dyrare än i övriga landet. Om medborgarna ska få lika service i hela landet krävs det alltså en utjämning. Likaså har en kommun med många barn och många äldre en sämre strukturell utgångspunkt än en kommun med färre barn och färre äldre.

ANNONS

Sörmans utredning föreslår ändrade principer för beräkning av kostnadsutjämningen. Bland annat vill han ha bort variabeln andel flerfamiljshus, eftersom den är ett dåligt mätvärde på exempelvis social utsatthet. Men Sörman påpekade också att många av förändringarna som blir resultatet av utredningsförslaget är helt enkelt att demografin har förändrats. Utredningens uppdateringar av siffrorna innebär att skogslänen blir den stora vinnaren i förslaget.

I tisdagens tidning kunde man läsa att Färgelanda och Tanum är vinnare i utredningens förslag. Färgelanda får mer i utjämning, Tanum behöver betala betydligt mindre in till systemet. Det innebär ett plus på fem miljoner, respektive 13 miljoner kronor. Detta är inte felräkningspengar för dessa kommuner. Men detta ska inte innebära att kommunpolitikerna lugnt kan räkna med "manna från himlen" och inte behöva effektivisera sina verksamheter.

Håkan Sörman var noga med att påpeka att kommuner bara ska kompenseras för vad de har rätt till. Får en kommun färre mottagare av försörjningsstöd, ska man inte förlora bidrag på grund av detta. "Man ska inte ha negativa incitament för att människor ska komma i jobb", sade han. Detta är en viktig princip.

Så länge staten lägger exakt samma krav på alla landets kommuner (vilket man kan ifrågasätta) så måste man också ha en omfördelning. Att Sveriges glesbygd därför får stöd från övriga landet är därför helt nödvändigt. Men det är viktigt att utredarens principer också fullföljs i praktiken. Kommunerna får inte bli bidragsberoende. Man kan notera att storstäderna Stockholm och Göteborg får betala mer till utjämningen, samt att Malmö får mindre i stöd enligt utjämningens förslag. Det är steg i rätt riktning.

ANNONS

Se hela presskonferensen här:

ANNONS