Tar över. Kenneth Carlsson (L), Tobias Bernhardsson (C) och Linda Jansson (M).
Tar över. Kenneth Carlsson (L), Tobias Bernhardsson (C) och Linda Jansson (M).

Därför har det nya styret i Färgelanda rätt fokus

Karl af Geijerstam: Detta blir Tobias Bernhardssons stora utmaning.

ANNONS

Det blir som väntat Centerpartiets Tobias Bernhardsson som tar ledningen över Färgelanda kommun den närmaste mandatperioden.

Det formella beslutet är inte fattat, men det borde vara i praktiken helt klart efter att Centerpartiet, Moderaterna och Liberalerna under onsdagen meddelade att de tänker samverka för att styra kommunen.

Detta innebär också att Socialdemokraterna får ta oppositionsrollen efter att partiet i valet förlorade över elva procentenheter. Centerpartiet är nu största parti i kommunen med 31,2 procent. Man får tolka valresultatet som ett starkt personligt mandat för Tobias Bernhardsson, som varit oppositionsråd i fyra år. Omvänt är väljarnas dom över kommunalrådet Ulla Börjesson (S) hård med tanke på det stora tapp som Socialdemokraterna har gjort.

ANNONS

Man kan notera att Liberalerna, med Kenneth Carlsson i fortsatt ledning, nu lämnar samarbetet med S för i stället stötta C och M i styret av kommunen.

C, M och L har tillsammans 15 av 31 mandat i kommunfullmäktige. Men i praktiken blir det ett majoritetsstyre. De tre partierna får majoritet i kommunstyrelsen och i nämnderna. Det krävs att V, S och SD är helt överens för att treklöverns förslag ska falla. Men sannolikheten för att de tre partierna ska vara överens om att fälla en budget är väl i princip noll.

Sverigedemokraterna har gjort ett starkt val i Färgelanda. Jörgen Andersson går från att vara ledare över tomma stolar i fullmäktige, till en grupp på sju medlemmar. Men, partiet har bara en ersättare, sedan är listan på SD-politiker slut. Andersson har utlovat att SD-politiken i Färgelanda kommer att bli mycket stabilare denna mandatperiod. Nu bildar partiet ett tredje block i fullmäktige.

Det nya styret är överens om fem övergripande politiska mål. Om man ska vara kritiskt är de väl mål som ingen kan vara emot. Vem är emot att utveckla äldreomsorgen och underlätta för småföretag? Men första punkten – stärka skolresultaten – är mycket viktig.

Politikerna i Färgelanda har med all säkerhet studerat siffrorna över andelen elever som går ut grundskolan utan att vara behöriga till gymnasiet. För våra kommuner ser listan ut så här (procent):

ANNONS
Färgelanda27,3
Orust21,5
Munkedal20,5
Sotenäs18,4
Uddevalla17,2
Lysekil17,2
Tanum11,9

Färgelanda sticker ut kraftigt negativt. Mer än var fjärde elev klarar inte kraven för att gå gymnasiet. Detta innebär inte att dessa elever någonsin går gymnasiet. Det svenska skolsystemet erbjuder olika vägar att nå målet. Men som indikator på hur bra skolan fungerar är denna siffra oroande. För vi vet att gymnasiestudier är en grundläggande faktor för att senare få arbete och en stadgad tillvaro som vuxen. Här har Färgelanda en utmaning att ta tag i.

Det nya styret är bättre lämpat än det gamla för detta. Färgelanda är att gratulera till en stabil ledning de närmaste fyra åren.

***

PS

• Kanske en första åtgärd vore att studera hur Tanum gör, eftersom Tanum lyckas väldigt väl med behörigheten.

• Tobias Bernhardsson blir förmodligen ett av Sveriges yngsta kommunalråd (26 år), kanske det yngsta. Men det återstår att se.

ANNONS