Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Därför måste fler sälar skjutas

Ledare: Regeringen måste ta initiativ till ändring av jaktförordningen.

Riksdagsledamoten Fredrik Christensson (C) från Brastad, har ställt frågan till jordbruksministern vad regeringen tänker göra åt problemet med för mycket sälar i Västerhavet. Det gör han rätt i.

Bakgrunden är det ytterst restriktiva beslut om säljakt som Naturvårdsverket har fattat. Det finns omkring 25 000 knubbsälar i Västerhavet. Av dessa får 290 skjutas av, men man får bara skjuta sälen inom en radie av 200 meter från där sälen har skadat redskap eller fångst. I praktiken innebär det att man måste jaga sälarna från båt, vilket inte är så lätt.

Bohusläningen har rapporterat om den massiva kritik som beslutet har fått (10 april). Forskaren Sven-Gunnar Lunneryd och länsstyrelsen har påpekat att det finns alldeles för många sälar i Västerhavet, men Naturvårdsverket har trots detta beslutat om en ytterst låg nivå på den tillåtna jakten. Storleken på sälstammen orsakar stora problem för fiskarna och har också en märkbar effekt på beståndet av torsk. "Balans i havet kräver en omfattande licensjakt", säger Lunneryd.

Men licensjakt kan inte Naturvårdsverket inte besluta om, det är en regeringsfråga. Naturvårdsverket har också lämnat ett förslag om detta till regeringen. Det bör inte bli liggande för länge.

Det är uppenbart att sälstammen är för stor och att en reglering måste ske. Det svar som Sven-Erik Bucht (S) bör ge till Christensson är att en licensjakt ska införas som kan få ned storleken på sälstammen.

Tyvärr råder det numera ett förbud inom EU att handla med sälprodukter, vilket innebär att jägare inte kan sälja produkter som kommer från en förvaltande jakt. Det förbudet måste rivas upp. Balansen i havet behöver återställas.

 

Fotnot: Även Lars-Arne Staxäng (M) har lämnat in en fråga i samma ärende.

Christenssons fråga:

Staxängs fråga:

 

 

MEST LÄST