Ingalill Sundhage
Ingalill Sundhage

Därför måste vi lyssna på chipstillverkaren

Ingalill Sundhage: Integration måste ske åt båda håll

ANNONS
|

Att mångfald är något som berikar tycker de flesta. Just möjligheten att lära sig av andras kulturer och få ta del av andra människors historier och erfarenheter gillar vi. Och det säger sunda förnuftet att ju fler infallsvinklar man kan få i ett projekt på arbetsplatsen, desto större chans till framgång och färre dikeskörningar blir det. Men samtidigt är vi bekväma individer och tycker förstås det är enklare att jobba tillsammans med personer som tänker och är som vi själva. Lika väljer som bekant lika.

Därför behöver vi lyssna på personer som Carina Hanson. Hon är vd för familjeföretaget Estrella och pratade i torsdags inför ett par hundra företagare i samband med Bohusbiennalen, som ägnade eftermiddagen åt mångfald.

ANNONS

Förutom att företaget har många olika nationaliteter anställda hos sig betonade hon vikten av att ha ett engagemang i närområdet. Estrella, som har en fabrik i Angered, lägger ner tid och kraft på att delta i det sociala närområdet. Företaget ställer krav, men anpassar sig också till andra kulturer som i sin tur skapar lojalitet gentemot företaget. Och med lojala medarbetare vågar man mer, för om man inte vågar satsa, ja då får man heller ingen utveckling.

För att klara det behövs en modig företagsledning som vill utmana sig själv och sina anställda. Olika kulturer och traditioner ska leva parallellt och jämkas samman för att den berömda win-win-situationen ska uppstå.

Men just detta att ta del av andras liv och kulturer är inget nytt problem. Landshövding Lars Bäckström, uppvuxen i Uddevalla, drog sig till minnes hur bohusläningarna raljerade över P-bönderna och Trollhättebor på 60-talet. Och vi P-bönder raljerade i vår tur över skaraborgsböndernas storhetsvansinne och göteborgare. Och vi gjorde det därför att vi inte kände några och därför att vi var ovana vid att se på saker och ting på ett annat sätt än vårt egna.

I dag kommer människorna från andra länder och de flyr för livet. De kommer med andra erfarenheter och vi känner inte igen deras traditioner eller har någon som helst aning om vad de har med sig för upplevelser i sin ryggsäck. Det föder osäkerhet och avståndstagande hos oss. Men om vi vågar utmana oss själva, både företagsledare, anställda och grannar och integrera oss med det nya, ökar förståelsen hos alla och vi hjälps åt att minska utanförskapet i samhället.

ANNONS

Tror jag.

Trevlig helg!

ANNONS