Vincent Cochetel.
Vincent Cochetel.

Därför ska vi lyssna på UNHCR

Ensamkommande ska inte behöva leva i limbo.

ANNONS
|

De ensamkommande afghanska barnen har blivit en fråga som har polariserat den svenska flyktingdebatten. Bland invandrarmotståndare målas de upp som lycksökande, kriminella tonåringar eller rent av vuxna. Bland gode män och frivilligorganisationer är upprördheten stor över att många av dem nu får avslag på asylansökningar och det ordnas kampanjer och demonstrationståg för att de ska få stanna.

I förra veckan var chefen för FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) i Europa, Vincent Cochetel, på besök hos den svenska regeringen. Han kom med ett gott råd och ett tänkvärt perspektiv. Många av de ensamkommande har helt enkelt rymt hemifrån och ska ses som ungdomar som behöver komma tillbaka till sina familjer.

ANNONS

– Drygt 30 procent av alla afghanska barn är uppväxta med sin familj i Iran. Är det verkligen bäst för dem att gå igenom en asylprocess i Sverige eller är det bättre att de är med sina föräldrar i Iran? Normalt sett anser vi att föräldrar står för det grundläggande skyddet av barnet, säger han till Dagens Nyheter (21 november).

Hans råd är att myndigheter ska börja direkt med att utvärdera om det finns en möjlighet till återförening. Inte att dra igång en långdragen asylprocess. Men för detta behövs det antagligen en ny lagstiftning. Migrationsverket ska söka efter anhöriga under asylprocessen, men Cochetel påpekar att det gjordes sällan under förra årets intensiva flyktingström. Han menar att UNCHR:s linje är i enlighet med FN:s barnkonvention och att den svenska asylprocessen i nuläget i praktiken inte är i enlighet med barnets bästa.

Sverige har ingen oreglerad invandring. En ganska stor andel av de som söker asyl får avslag, så har det alltid varit. I dagsläget är asylprocessen lång, man kan få vänta över ett år på beslut. Därför är UNCHR:s hållning klok. Istället för att leva i limbo i ett år, skulle man kunna avgöra ärenden mycket snabbare om man hittar barnens familjer. För det är trots allt så att enbart en miserabel social situation inte är grund för att få asyl enligt EU:s gemensamma asylregler.

ANNONS

Men detta innebär inte att alla med afghanskt ursprung saknar flyktingskäl. Varje fall ska utredas för sig och det är stora skillnader om man kommer från Iran eller olika delar av Afghanistan.

Dessutom kommer Cochetel med ett annat råd till Europas länder, som man så här i efterhand tycker vore självklart. EU måste ha gemensamma metoder och riktlinjer för åldersbestämningar och registreringar av identiteter. Registreringen gör att man bättre kan skydda mot trafficking. Helt klart är detta synpunkter som EU:s regeringar ska lyssna på.

ANNONS