En bit kvar till en rimlig spelmarknad

Joakim Broman: Pengar finns uppenbarligen att tjäna för den som hittar kryphål.

ANNONS

Dubbla din första insättning. Pengarna tillbaka även om du inte vinner. Den som i mellandagarna tittat på en reklamfinansierad tv-kanal lär knappast ha undgått försöken att locka till spel på onlinekasinon och sport. Men från den 1 januari är det åtminstone delvis nya tider, eftersom omregleringen av spelmarknaden träder i kraft.

Den innebär bland annat att spelföretagen behöver ansöka om licens och börja betala skatt: 18 procent på vinsten. Det kan möjligen begränsa lönsamheten på marknaden och göra att antalet aktörer sjunker.

Licenskravet lär inte göra det omöjligt för olicensierade företag att konkurrera med de licensierade – de internationella spelbolagen har ju under många år konkurrerat med “monopolföretaget” Svenska Spel – men det ska åtminstone bli svårare för dessa att göra reklam. Licensen är också förknippad med ett antal villkor, exempelvis om att ta ansvar för personer med spelberoende. Förhoppningsvis gör det att kontrollen och insynen i spelmarknaden blir större.

ANNONS

Det finns dock invändningar mot omregleringen. Det handlar dels om att den nya lagen bara reglerar redan existerande spel. Hur nya spel och aktörer ska tillståndsprövas, övervakas och beskattas berörs inte. En innovation eller företagsam entreprenör riskerar därmed att göra denna omreglering lika obsolet som Svenska Spel varit under de senaste åren. Pengar finns uppenbarligen att tjäna för den som hittar kryphål.

Men framför allt är statens fortsatta inblandning i spelmarknaden obegriplig. Fortsatt statligt ägande av Svenska Spel och tillsättande av styrelseposter i travbolaget ATG framstår enbart som ett sätt att skydda makt och skatteintäkter. Om man är orolig över föreningslivets intäkter kan man, som Marcus Backholm Bohlin nyligen föreslog i Sundsvalls Tidning (7/12), skänka Svenska Spel till idrottsrörelsen.

Att ideella lotteriers undantag för spel på kredit blir kvar ger också en dålig smak i munnen. 2017 avslöjades att Socialdemokraterna genom sitt lotteri Kombispelet gjort miljonvinster på att sälja lotter på faktura, skickat tusentals till Kronofogden och mörkat vad pengarna finansierade (DN 4/9 -17).

Det är inte sådant som hör hemma på en ansvarsfull spelmarknad. Än finns det saker att göra för att reglera spelandet.

ANNONS