Trio med finansplaner. Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Ulf Kristersson, ekonomisk politisk talesperson, och Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politisk talesperson, anländer till ­Finansutskottet i Riksdagen i Stockholm.
Trio med finansplaner. Jakob Forssmed, Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, Ulf Kristersson, ekonomisk politisk talesperson, och Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politisk talesperson, anländer till ­Finansutskottet i Riksdagen i Stockholm.

Fem fäller en finansminister?

Regeringen måste inse att en minoritetsregering inte kan få igenom allt den vill ha.

ANNONS
|

Alliansen vill stoppa tre skadliga skatter genom ett särskilt yttrande i riksdagen. I veckan kom de överens om följande skrivning: ”Regeringen har aviserat tre skattehöjningar inför BP18 som vi finner särskilt skadliga för jobb och företagsklimat; förändringar av brytpunkten för statlig inkomstskatt, höjd skatt på småföretag genom förändrade 3:12-regler och införandet av flygskatt. Om dessa skattehöjningar ingår i BP18 är vi beredda att agera i riksdagen för att stoppa dessa, till exempel i form av en misstroendeförklaring.”

Metoden som Alliansen använder sig av för att påverka budgeten är originell. Man kan säga att Alliansen spelar bluffpoker med regeringen. Man hotar med en misstroendeförklaring, men säger inte mot vilken minister det gäller. Det främsta målet är finansminister Magdalena Andersson (S), men Annie Lööf (C) vill rikta hotet mot andra ministrar. Bakom Alliansens enighet finns alltså en oenighet om taktiken, som gör att man inte får ihop den majoritet som krävs för att fälla en minister.

ANNONS

Magdalena Andersson påminde om ”kaoset på 90-talet” och de höga budgetunderskotten. I slutet av 90-talet skapades den nuvarande rambudgetmodellen. Tidigare var ordningen den att finansministern lämnade över budgetpropositionen med hundratals olika skatte- och utgiftsbeslut och hoppades att den skulle gå igenom riksdagens utskottsbehandlingar något så när oskadd. Och det gjorde den faktiskt oftast. I snitt ändrades 30 av omkring 700 anslag mellan 1983 och 1993. Men ändringarnas storlek var alltid marginella, aldrig över 0,4 procent av statsbudgeten, konstaterade Riksdagsutredningen år 1994.

De cirka sex miljarder i skattehöjningar som Alliansen nu vill stoppa är ungefär i samma storleksordning. Statsbudgeten står och faller inte med att regeringen inte får höja de tre skatterna. Men inkomstskattehöjningarna och flygskatten är viktiga för Vänsterpartiet, respektive Miljöpartiet. Skatteförslagen är därför viktiga politiska förhandlingsbrickor för Socialdemokraterna.

Magdalena Andersson har nu en het sommar framför sig då hon ska fundera på om regeringen ska vika ner sig och ta bort skattehöjningarna från regeringens agenda eller syna Alliansens bluff – kommer de att begära misstroendeomröstning eller inte? Magdalena Andersson var själv med att bryta ut delar av Alliansregeringens budget 2013. Nu får hon smaka på sin egen medicin, fast det sker med andra medel. Då tyckte Andersson att oppositionen inte har något ansvar att få igenom regeringens budget genom riksdagen. Det tycker också den nuvarande oppositionen. Regeringen måste inse att en minoritetsställning innebär att man inte kan få igenom all politik man vill ha.

ANNONS

ANNONS