Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning.
Ingalill Sundhage, chefredaktör på Bohusläningen och Strömstads Tidning.

Fler och fler läser Bohusläningen

Ingalill Sundhage: Genom att erbjuda läsning digitalt har vi lyckats fånga in fler som köper oss

Över tusen. Visst är det nåt magiskt över den siffran. Och så otroligt mycket glädje. Att Bohusläningen har ökat med så många läsare på ett halvår, som vi berättade om i går, visar hur viktigt det är med lokal journalistik. Sociala medier, bloggar, poddar i all ära som kommer och går, men journalistik, mina vänner, den består.

Under min journalistiska bana har vi alltid haft fokus på antalet läsare. Det ligger i sakens natur, som skribent vill man bli läst. Att det också finns en affärsidé som gör att journalister och fotografer kan fortsätta att rapportera, granska och berätta, är en nödvändighet. Pengar skapar oberoende.

Nu har vi funnit en väg som föder framgång. Genom att erbjuda läsning digitalt har vi lyckats fånga in fler som köper oss. En prenumeration på papperstidning passar inte alla. Artiklar, som trycks en gång per dygn, hinner passera bäst föredatum jämfört med den digitala plattformen som presenterar nyheter online i princip 24 timmar om dygnet. Och den moderna familjen med småbarn prioriterar sällan eller aldrig tidningsläsande vid frukostbordet. Istället tar man del av nyheter på vägen till jobbet, under lunchen och sen senare på kvällen. Man konsumerar alltså nyheter under hela dagen.

Vi som är uppvuxna med papperstidning däremot, tycker inte att morgonen har startat på rätt sätt om vi inte kan ta del av den lokala tidningens innehåll till morgonkaffet. Många gillar också att bläddra, riva ur, notera eller stryka under på sidorna, och då är pappret en förutsättning. Behoven ser med andra ord olika ut beroende vad man vill ha som läsare. Att tillfredsställa allas behov är också en av alla våra utmaningar, men också möjligheter. Det är just mixen som är vår framgång. Det ena behöver med andra ord inte utesluta det andra, nu är det istället både och som gäller.

Vi ser också hur allt fler skapar konto och loggar in hos oss oavsett vilken kanal man använder sig av. Det är bra. Då kan pappersprenumeranten, förutom att ta del av det plussade materialet på sajten, också läsa e-tidningen. Den gillar jag. Skarpa bilder, distinkt svärta i bokstäverna och överskådlighet är fördelarna. e-tidningen tycker jag är prefekt när jag vill skapa mig en uppfattning om vad som hänt under senaste dygnet. E-tidningen ligger nämligen still och ser likadan ut under dygnet, till skillnad från sajten som publicerar nyheter varje timma. Har du inte provat? Gör det.

Trevlig helg!

MEST LÄST