Fritidspolitikerna är vår tids hjältar

Ingalill Sundhage: På söndag gör vi vår demokratiska plikt

ANNONS

Många engagerar sig i samhället. Debattörer och tyckare men också personer med ett socialt engagemang som med ideellt arbete försöker göra skillnad. Och så har vi våra lokala politiker.

Dom heltidsarbetande har ett gediget uppdrag. Någon 40 timmars vecka är det knappast frågan om. De syns i olika sammanhang och viger många kvällar och helger till att representera kommunen, möta kommuninvånarna eller gå på seminarium för att lära sig nya saker. Det blir ett sätt att leva.

Och så har vi fritidspolitikerna. Dom som representerar oss andra i vår demokrati och som får några korvören för att sitta på nämndmöten och fullmäktige. De plöjer igenom handlingar och sätter sig in i ärenden för att kunna fatta kloka beslut.

ANNONS

De gör ett hästjobb.

Ibland får de möjlighet att njuta och glänsa i sin roll, som när de kan ge mer pengar till en förskola eller besluta om nya tjänster inom hemtjänsten. Men ännu oftare måste de försvara beslut som kan drabba enskilda, som ett sparbeting för att ta ett vanligt förekommande exempel. Då är det extra tufft och undersökningar visar också att politiker är den grupp i samhället som får ta emot mycket hot. Och även om det inte går så långt som att folk hotar, finns det vassa tungor och facebook-ivrare som vid tangentbordet tar heder och ära av engagerade personer. Vissa kan rycka åt axlarna åt spyorna, andra har svårare att ta sig vidare. Orden sätter sig i medvetandet och gör ont. Och även om det kan ske övertramp i stridens hetta måste man också kunna backa tillbaka och talesättet ”om man har gett sig in i leken så får man leken tåla” är inte relevant i sammanhanget. Inte när huden är så olika hård på oss människor.

Under Bohusläningens valspurtrunda i kommunerna har jag mött många politiker som visat ett stort engagemang och som fattat beslut som kräver både mod och kunskap. I den kommunala världen är politiken också mer inriktad på att vara mer pragmatisk och mindre ideologisk vilket gör att partigränserna suddas ut till förmån för en mer lösningsinriktad politik. Som en av politikerna också uttryckte det; ”vi som sitter i kommunstyrelsen måste se till helheten vilket gör att en och annan nämnd måste stå tillbaka”.

ANNONS

En klok politiker låter tjänstemän och expertisen fatta de operativa besluten och lägger ner tid på mål och visioner. Är målen tydliga blir det enklare att hitta bra medel att ta sig dit.

På söndag gör vi vår demokratiska plikt och väljer sådana kloka politiker.

Trevlig helg!

ANNONS