Uppmärksammat. Nedläggningen av BB Sollefteå ledde till att Socialdemokraterna tappade stort i landstingsvalet.
Uppmärksammat. Nedläggningen av BB Sollefteå ledde till att Socialdemokraterna tappade stort i landstingsvalet.

I landstingsvalen syns Socialdemokraternas förfall

Joakim Broman: S upplevs inte som regeringsdugliga.

ANNONS

I slutet av 2014 styrdes 13 av Sveriges 21 landsting av en rödgrön koalition - det vill säga Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i någon konstellation. I november 2018 finns bara ett exempel kvar: Västerbottens län (SR 5/11). I de två län där förhandlingar ännu pågår, Jönköping och Västernorrland, tyder inte mycket på att en rödgrön koalition kommer att ta över.

För Socialdemokraterna innebär det att landstingsvalen är en veritabel kollaps. Partiet tappade i alla län utom Stockholm, där man trots skandalerna kring sjukhuset Nya Karolinska Solna inte förmådde att öka väljarstödet.

Vad förklarar denna utveckling?

På den frågan finns inte bara ett svar. Miljöpartiets tillbakagång spelar förstås roll för S förmåga att få makt. Som Tomas Izaias Englund, politisk redaktör Örnsköldsviks Allehanda, skriver i tidskriften Liberal debatt har en rad infekterade sjukvårdsstrider i norrländska regioner bidragit till en mobilisering mot Socialdemokraterna, och mot centralistiska ambitioner. Det gäller inte minst den uppmärksammade nedläggningen av BB Sollefteå i Västernorrland, som ledde till att S i valet tappade 13 procentenheter. I Norrbotten förlorade Socialdemokraterna makten för första gången på 84 år efter en valrörelse som dominerades av en liknande konflikt mellan stad och landsbygd. Norrbottens Sjukvårdsparti blev största parti.

ANNONS

I Skåne kretsade debatten snarare kring primärvårdens bristande tillgänglighet och styrningen av kollektivtrafiken. I Stockholms län var det, förutom Nya Karolinska, störst fokus på förlossningsvården och på valfrihetsfrågorna. Den nationella debatten kring vårdköerna har förstås också varit viktig på sina håll.

2018 års landstingsval handlade alltså inte om ett enskilt problem. Den röda tråden är snarare att väljarna, oavsett vilka problem som är mest aktuella i deras landsting, inte har förtroende för Socialdemokraternas förmåga att lösa dem. S upplevs inte som regeringsdugliga.

Det illustreras bra av maktskiftet i Dalarnas län, där Alliansen tar över efter 92 år med S. “Socialdemokraterna har misslyckats med att leverera den vård som invånarna behöver och man har fullständigt kört i diket med den ekonomiska förvaltningen”, säger Ulf Berg (M) till Dagens Samhälle (27/9).

S är förstås inte helt avhängda i alla landsting. Men i den mån partiet fortfarande innehar makt är det i form av blocköverskridande koalitioner. Det betyder att politiken drivs mot mitten, exempelvis i form av privata alternativ i vården.

Därmed kan man kanske också förvänta sig ett ändrat tonläge på nationell nivå. Det blir svårare för Stefan Löfven att fortsätta attackerna på vinster i välfärden när de få S-märkta landstingsråd som finns kvar sitter i koalition med partier som värnar valfriheten och privata alternativ. Och som dessutom i många fall kommer att vara beroende av dessa alternativ för att minska vårdköerna.

ANNONS

Framför allt är dock landstingsvalen ytterligare ett tecken på att S långsamt vittrar sönder. Socialdemokratin förlorar nu även på sin egen hemmaplan.

Länkar:

Ekot:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7082007

Landstingsvalen:

https://data.val.se/val/val2018/slutresultat/L/rike/index.html

Norrbotten:

https://www.dn.se/nyheter/politik/maktskifte-i-norrbotten-efter-84-ar-av-s-styre/

Izaias Englund:

http://www.liberaldebatt.se/2018/11/dar-friheten-ar-storre-ar-liberalerna-mindre/?fbclid=IwAR2Z-dX2DI2p0EWEgsusI7uYGemv4a_-lPxtZtRTpKkVBC-M17ZBZMOosyc

Dalarna:

https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/bla-revolution-i-landstingen-24064

ANNONS