Kommer inte undan polemiken. Är Alliansen beredd att leverera konkreta resultat?
Kommer inte undan polemiken. Är Alliansen beredd att leverera konkreta resultat?

Ingen politiker kommer undan otryggheten

Alliansen kan ena sig om mycket, men inte att utnyttja det parlamentariska läget.

ANNONS
|

Det var inget fel på alliansledarnas debattvilja när den politiska terminen inleddes med partiledardebatt i riksdagen på onsdagsförmiddagen.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra talade om vikten av fler poliser och hur socialdemokrater tycks gilla bidragsberoende. Centerpartiets Annie Lööf krävde fler enkla jobb i hela landet. Liberalernas Jan Björklund påminde om att de rödgröna hade “fel, fel, fel” när de kritiserade Alliansens skolpolitik. Kristdemokraternas gruppledare Andreas Carlson (partiledaren Ebba Busch Thor saknar riksdagsplats) talade om pensionärer som utsätts för brott. Och alla krävde de höjda försvarsanslag.

Det skulle kunna vara grunden för en ny alliansregering, eller åtminstone ett betydande inflytande över den rödgröna regeringen.

ANNONS

Men riktigt så enkelt som det skulle kunna vara är det förstås inte.

Detta är trots allt svensk politik där det anses kontroversiellt att försöka förverkliga sin egen politik, om man inte är socialdemokrat vill säga.

Trots att han i debatten ansattes hårt, inte minst för sin ovilja att i kronor konkretisera ambitionen att stärka försvaret, är statsminister Stefan Löfven den politiker som just nu har störst anledning att vara nöjd. Inte bara har han överlevt mer än halva mandatperioden. Löfven har växt in i politikerrollen, och sannolikt börjat leka med tanken på att leda regeringen även efter nästa val.

När Löfven talar om att förstå människors oro, om att fyrdubbla straffen för att bära handgranater och om att återupprusta Gotland framstår han på ett annat sätt än tidigare som bekväm i talarstolen.

Den viktigaste slutsatsen av partiledardebatten är dock att ingen politiker, som vill bli tagen på allvar, längre kan vifta undan oro över brottslighet, brister hos polisen och svag försvarsförmåga. Det är på tiden.

Men avgörande för att kunna bryta oro och bristande framtidstro är förmågan att leverera konkreta resultat.

Problemet för alliansledarna är att de sedan valet inte gjort något för att på ett konstruktivt sätt utnyttja det parlamentariska läget för att förverkliga sin politik.

ANNONS

Risken är uppenbar: Många väljare kommer att uppfatta valet 2018 som ett val mellan Stefan Löfven, det beprövade alternativet, och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson, som förvisso saknar seriös politik men som verkar villig att säkra en annan regering. Som om det inte fanns tillräckligt med orosmoment i Sverige.

Svend Dahl
Svend Dahl
ANNONS