Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Läkarprotester sätter fokus på något viktigt i vården

Karl af Geijerstam: Peter Heie (C) kastas in i hetluften direkt

Ledare 21 november. I tisdagens tidning protesterar ett antal läkare, specialister i allmänmedicin, mot neddragningar av personalen inom NU-sjukvården. Som Bohusläningen tidigare har rapporterat kommer NU-sjukvården bland annat att ta bort läkartjänster.

Allmänläkarna uppmärksammar det problemet att specialisterna inom NU-sjukvården inte bara utför sjukvård på sjukhusen. De är också viktiga kunskapsförmedlare och kollegor till allmänläkarna i primärvården.

"De uppsagda kollegorna är stöttepelare på kliniken som handleder och vägleder kollegor, personal och patienter, samt agerar bollplank när vi i primärvården hör av oss, utöver att de är skickliga operatörer." skriver de kritiska allmänläkarna.

Sjukvården är en kunskapsorganisation, men det är också detta som är problemet. För det är ganska lätt att budgetera för X antal knäoperationer. Men kunskapen som alla måste ha för att kunna utföra knäoperationerna, låter sig inte så lätt beskrivas i budgetar och scheman.

Det är inte heller lätt att hålla koll på alla informella och dolda samband som håller samman organisationen. Var och en som arbetat på en större arbetsplats eller företag kan nog komma på förändringar som har skett som har fått oförutsedda konsekvenser. Detta eftersom man inte har kunskap om alla funktioner som är beroende av varandra i en organisation. Många av dessa kan vara odokumenterade, framväxta genom enskilda medarbetares initiativ för att få verksamheterna att fungera smidigare.

Detta är ju dock inte okänt för Västra Götalandsregionen. Både utbildningsfrågor och "vem som gör vad"-frågor är något som sysselsätter både politiker och anställda. Den ena handen måste alltså veta vad den andra gör. Men i det här fallet kan vi konstatera att primärvården och sjukhusvården är två olika organisationer inom regionen. Det som beslutas inom NU-sjukvården kan alltså få konsekvenser för primärvårdens förmåga att ge den bästa möjliga vården. Detta torde inte vara något nytt, men är en bra illustration över svårigheterna att styra en sådan komplex vårdorganisation.

Det kommer att bli centerpartisten Peter Heie, från Strömstad, som vid årsskiftet kommer att ta över ordförandeskapet i NU-sjukvården efter Marith Hesse (M). Han kastas in i hetluften direkt. Det blir nu hans uppgift att ta över de planerade neddragningarna. Flera debattörer har under mandatperioden påpekat att NU-sjukvårdens styrelse har bestått av ett antal ledamöter som inte bor i Fyrbodal. Heies nominering innebär att sjukhusvården kommer att ledas av en politiker med lokal förankring, som vet vad det innebär att hantera lokala opinioner i vårdfrågor.

Tuffa beslut kommer säkerligen att krävas. För man kan konstatera att målen "Tid till läkare" och "Total vistelsetid" har sämre resultat under 2018, än under 2016. Men under 2016 hade man cirka 200 färre nettoårsarbetare inom NU-sjukvården. Antalet anställda avgör alltså inte direkt resultaten inom vården. Men däremot kan det göra stor skillnad vilka man har anställda. Denna svåra nöt har nu Heie att knäcka.