Ingalill Sundhage
Ingalill Sundhage

Låt bankerna ta ansvar för kontanter

Sedan bankkorten blev var man och ­kvinnas egendom har bankerna erbjudit tjänster jag inte visste att jag behövde

ANNONS
|

■ Redaktören 1 oktober

I Sverige gillar vi teknik. Därför spår också Riksbanken att vi nån gång under 2030-talet är ett land utan kontanter. Användningen av mynt och sedlar minskar, och även om det inte finns någon tillförlitlig statistik, enligt Riksbanken, räknar den med att en femtedel av alla betalningar i dag görs med kontanter. Och bland dessa är det tjugan, femtio- och femhundralappen vi använder oss flitigast av, medan 1000-lappen alltmer sällan hamnar i omlopp. Små utgifter löser vi med kontanter alltså, varor och tjänster som är dyrare köper vi på annat sätt.

ANNONS

Och uppfinningsrikedomen är stor. Sedan bankkorten blev var man och kvinnas egendom har bankerna erbjudit tjänster jag inte visste att jag behövde. Den senaste jag kommit i kontakt med är swish. Först såg jag inget som helst behov med en sådan tjänst, idag använder jag den flera gånger i veckan. Förutom att den ger en bra överblick slipper jag bankomatbesöket. Och med tanke på att det blir allt glesare mellan dem är det skönt att slippa leta. Bankerna å sin sida jobbar hårt för att slippa kontanthanteringen och gillar förstås när vi använder kort och andra tjänster. I linje med det har de också sett över åldersgränsen när barn ska tillåtas ha ett bankkort. Det blir numera mer upp till föräldrarna att bestämma när deras telning är mogen för dylik hantering.

Också handlarna har en positiv inställning till kontantlösheten. Att handeln vill ha bort kontanterna är inte så konstigt, hanteringen är både dyr och kräver hög säkerhet. Rånrisken är ett ständigt gissel handlare och banker vill komma ifrån.

Själv är jag i princip kontantlös. Har en påse mynt i bilen, om jag skulle stöta på en parkering som vill ha sådana i sig för att jag ska få ut en biljett. Det händer sällan och snart blir dessa mynt också oanvändbara när nya börjar gälla från och med måndag. Men det finns ett motstånd mot det kontantlösa samhället. PRO till exempel har agerat. Vissa av deras medlemmar har varken dator, internetbank eller smartphone, vilket i sin tur gör det svårt att betala såväl räkningar som parkeringsplatser. Och så länge kontanter är ett lagligt betalningsmedel är det rimligt att det också är möjligt att välja det. Här borde bankerna kunna ta ett ansvar och se till att de som vill hålla fast vid kontanter också ska kunna göra det. En sån kundservice har väl bankerna ändå råd med.

ANNONS

Trevlig helg!

ANNONS