Apples vd Tim Cook. Arkivbild.
Apples vd Tim Cook. Arkivbild.

Låt det svenska företagsklimatet bli som Silicon Valley

Sofia Nerbrand: Politiken måste bli mer experimenterande, lärande och beredd att ompröva om resultaten

ANNONS
|

Silicon Valley är ett förhållningssätt, inte en plats, som Linkedingrundaren Reid Hoffman beskrivit fenomenet. Optimism är en av förklaringarna till alla framgångar som sker på en liten yta i norra Kalifornien. Allt anses möjligt. En annan är att det som inte flyger direkt ses som ett steg i en läroprocess och inte som ett misslyckade. En tredje är att människor hjälps åt. En fjärde är stor rörlighet – människor kommer hit från hela världen och de byter jobb ofta.

Apples nya rymdskeppsliknande kontor är imponerande där det ligger i Cupertino. På andra sidan bukten tillverkas Teslor i världens näst största byggnad. Grundarna Steve Jobs respektive Elon Musk personifierar viljan och förmågan att förändra människors liv. I Silicon Valley utvecklar ”techies” artificiell intelligens, augmented reality, virtual reality, massive och small data, internet of things och robotar. Tankesmedjan Institute for the Future pekar på hur ting i och omkring oss kommunicerar, analyserar och skapar en del av vår verklighet. På gatorna rullar ett inte oansenligt antal förarlösa bilar.

ANNONS

Vilka tekniker som kommer att slå igenom stort är oklart, men de är på god väg att förändra vår vardag fundamentalt. Så mycket står klart. En reaktion är att förfasas över att smarta maskiner tar över. Det är lätt att se faror med artificiell intelligens och kvantdatorer och oroa sig för hur man ska hänga med i svängarna som arbetstagare.

Men i grund och botten ska vi tacka Jobs, Zuckerberg, Musk och kommande superentreprenörer för att de ger var och en tidigare oanade möjligheter. För någon hundralapp i månaden kan vi idag se film och lyssna på musik ur ett oändligt bibliotek i smarta telefoner. Nyheter, videosamtal och sociala medier är i stort sett gratis. Mat och taxi beställs enkelt via en app. Och så vidare.

Utvecklingen kommer att skapa nya typer av arbetsuppgifter och sätt att försörja sig. I Sverige kan automatiseringen öka tillväxten med 1,3 procent per år och skapa 300000 nya jobb till år 2030, enligt en alldeles färsk analys utförd av McKinsey på uppdrag av Google. Men hur förbereder man sig bäst för att klara omställningen på arbetsmarknaden? Vad kan privatpersoner, företag och offentlig sektor göra för att skapa så goda förutsättningar som möjligt att ta till vara det nya som kommer?

ANNONS

Den nya tekniken bär med sig stora möjligheter att få mer fritid och större livskvalitet, men även utmaningar att hitta nya former av meningsfull och betald sysselsättning. Det är helt avgörande att högtidstalen om livslångt lärande blir verklighet. Att de politiskt ansvariga ser till att utbildningsväsendet moderniseras och byggs ut samt att det blir ekonomiskt möjligt för den enskilde att förkovra sig eller rent av skola om sig. Gång efter annan. Ingenting är mer angeläget. Politiken måste bli mer experimenterande, lärande och beredd att ompröva om resultaten inte blir de önskade. Ta till sig det förhållningssätt som gjort Silicon Valley så framgångsrikt. Varför nöja sig med mindre?

Sofia Nerbrand
Sofia Nerbrand
ANNONS