Lyssna på Teknikföretagen

Teknikföretagen vill prata med facken om hur nyanlända kan få jobb. Facken bör sätta sig ned och ta diskussionen.

ANNONS
|

Efter att LO och Svenskt Näringsliv inte kommit överens om en modell med lägre lönekostnader för nyanlända, har nu Teknikföretagen påbörjat en diskussion med facken om vad de kan göra för att få nyanlända invandrare i jobb. Detta rapporterade Sveriges Radio under måndagen.

Modellen som Teknikföretagen har skissat på, är att reglerna om lägstalöner tas bort i upp till tre år för den som är nyanländ eller står långt ifrån arbetsmarknaden. Detta ska kombineras med ett bidrag och slopad arbetsgivaravgift. Nettokostnaden för arbetsgivaren blir då mycket lägre, och kompenserar för den lägre produktivitet som den anställde har.

– Att du har en tillgänglig inkomst på 16000 kronor i månaden, där lönen är 8000 kronor och du har ett bidrag på 8000, är nog en rimlig nivå, säger Anders Weihe, förhandlingschef på Teknikföretagen.

ANNONS

En viktig detalj i förslaget är att företagen inte ska få subventionen, utan personerna direkt. Teknikföretagen menar att detta är en enklare och mindre krånglig modell för företagarna.

IF Metall har inte avvisat förslagen, utan uppger att de fortsätter samtalen med arbetsgivarna. Det gör de rätt i. Även om Teknikföretagens modell skulle kosta pengar för det allmänna, så är alternativkostnaden att försörjas till hundra procent av försörjningsstöd ett mycket sämre alternativ för samhället och den enskilde. Är modellen dessutom enkel för arbetsgivaren är detta en extra fördel. Alla förslag för fler jobb för okvalificerad arbetskraft bör diskuteras seriöst av arbetsmarknadens parter. Som Anders Weihe konstaterar: det är bråttom.

ANNONS