Ingalill Sundhage byline till webben
Ingalill Sundhage byline till webben

När alternativen blir till ett plus

Ingalill Sundhage: "På RFSL:s hemsida häpnade jag över alla indelningar som fanns inom begreppet sexualitet."

ANNONS

I slutet av somrarna är det dags för pride – festivalen som är HBTQ+. Plusset står för andra alternativ som finns förutom Homo, Bi, Trans, och Queer. Antagligen för att visa att det finns ett spektra av varianter på hur man kan uppfatta sig som person.

Min erfarenhet av den här delen av världen är ringa, det medges. Min lillasyster och flera av hennes kompisar är visserligen lesbiska, men mest uppfattar jag dom som individer. Och genom åren har jag jobbat tillsammans med både homosexuella tandläkare och journalister och som främst varit kolleger.

Så när jag inför den här krönikan kikade in på RFSL:s hemsida häpnade jag över alla indelningar som fanns inom begreppet sexualitet.

ANNONS

Många rubriker på hemsidan är förstås kända begrepp, som lesbisk, bög och bisexuell, men där fanns också andra begrepp som ickebinär och intergender. Båda snuddar vid varandra i tolkningen. En intergender är en person som identifierar sig mellan eller bortom könskategorierna kvinna och man, medan en ickebinär person också placerar sig ”mellan, bortom eller med båda könskategorierna kvinna/man” men som inte följer tvåkönsnormen. Alltså, där personer kan känna sig som både kille och tjej, eller leva mellan kategorierna, men där det också finns en tredje grupp inte identifierar sig med något kön alls.

För mig är detta ny kunskap. Att det finns människor i vår närhet som inte är hetero är väl känt. Så öppet är samhället i dag och det visar om inte annat pridefestivalerna som inte bara Stockholm arrangerar, utan även städer som Trollhättan och Uddevalla. Men alla dessa varianter av tillhörighet förvånade mig och tankarna flyger iväg. Hur skulle en heterosexuell indelning kunna se ut och på vilket sätt skulle den bidra?

Ja, jag vet, jag har som hetero inte tolkningsföreträde i denna fråga och att dela in människor i fack är ett vanligt sätt för oss att hantera sammanhangen. Se bara hur det ser ut i den religiösa världen eller inom konsten. Men med tanke på att – antar jag – personer som identifierar sig inom HBTQ+sfären vill bli accepterade och betraktade som vilka som helst, undrar jag; vad man vinner på att dela in individerna utifrån hur man uppfattar sig som person. Blir inte effekten att man istället distanserar sig från det samhälle man vill tillhöra och inom HBTQ-rörelsen. När det egentligen handlar om kärlek och rätten att älska vem du vill?

ANNONS

Trevlig helg!

ANNONS