Diagram.
Diagram.

Notan skickas till kommunerna

Staten går med plus – men det blir minus för kommunerna.

ANNONS
|

Finansminister Magdalena Anderssons paradnummer denna höst är de tio välfärdsmiljarder som bidragen till landets kommuner ökar med. Enligt statsbudgetens prognoser kommer också staten att gå med plus i budgetsaldot.

Men läser man statsbudgeten noggrannare inser man att staten skickar en ordentlig nota till landets kommuner. För kommunernas finanser kommer att försämras avsevärt de närmaste åren.

Många kommuner kommer att drabbas hårt av att ersättningen för ensamkommande barn och ungas boende sänks. ”Incitament till kostnadskontroll skapas”, heter det i regeringens presentation. Besparingen ligger enligt regeringen på sju miljarder årligen. Så regeringen ger tio miljarder med ena handen, men tar sju miljarder med andra. Uddevallas kommunalråd Ingemar Samuelsson berättade i gårdagens tidning att kommunens utgifter för detta ligger på beskedliga nivåer jämfört med många andra kommuner, vilket väl för Uddevallas kommuninvånare är tur.

ANNONS

”Kommunerna kommer att få det stentufft” konstaterar Samuelsson och bekymrar sig över skatteintäkterna. Det bör han göra. Och man bör lägga till att det ska nog också skattebetalarna göra.

För de närmaste fyra åren beräknas kommunsektorns inkomster att understiga utgifterna varje år. De nyanlända i landet kommer att behöva svenskundervisning och boende. Under etableringsperioden på två år får nyanlända ersättning från staten. Men efter det kommer många av de nyanlända att behöva försörjningsstöd. Dessutom tillkommer demografiska förändringar som leder till ökade behov inom skola och äldreomsorg.

För kommunsektorn finns det två sätt att få inkomsterna i balans. Det första är att höja skatten, det andra är att antalet arbetade timmar ökar samhället.

Regeringens politik är dock långtifrån inriktad på jobbskapande. Sverige har en låg andel enkla jobb som nyanlända kan få direkt. Regeringen har höjt arbetsgivaravgifterna för unga och höjer marginalskatterna. Det sker inga reformer av arbetsmarknaden som kan höja sysselsättningen. Nationalekonomen Andreas Bergh i en ny rapport från tankesmedjan Fores att nyanlända tvingas fokusera på att navigera i bidragssystemen, snarare än att skaffa arbete. ”Varför inte se till att den nyanlände får personnummer, bankkonto och en F-skattsedel?”, frågar han sig.

I avsaknad av en jobbpolitik från regeringen återstår då för kommunerna att höja skatterna för att öka inkomsterna. Det innebär att lågavlönade och pensionärer får mindre disponibel inkomst. Regeringen bränner ljuset i bägge ändar och skapar en negativ spiral för kommunerna och dess invånare.

ANNONS
ANNONS