Ingalill Sundhage
Ingalill Sundhage

Redan för hundra år sedan skrev vi om vädret

Ingalill Sundhage: Gamla tidningar påminner om idag

ANNONS
|

Ett brev till redaktionen i veckan väckte viss uppståndelse när brevet innehöll en Bohusläningen från 1918. En läsare hade hittat detta i samband med ett sjöbodsköp.

Journalister flockas gärna kring gamla tidningar eftersom de så tydligt visar hur vår bransch utvecklats både innehållsligt och tekniskt. Just det här numret, nummer 41 från den 14 mars 1918 består av fyra blad modell större och med bra mycket tjockare papper jämfört med i dag. Den har förstås gulnat med åren men trycksvärtan sitter som gjutet i pappret.

Bokstävernas storlek och radavstånd var man inte så noga med, det anpassades antagligen helt och hållet beroende på hur mycket text man hade att jobba med. En annan stor skillnad är bilder.

ANNONS

På den här tiden var bilden komplicerad att trycka och just det här numret innehöll tre bilder. Av dessa var två bilder ett porträtt K.J Stenström som ”antages bli landshövding i Västernorrlands län” och det andra föreställde professor Pokrovsky som ”varnade för fred med den tyska imperialismen”.Den tredje bilden föreställda ett lok och nyheten berättade att Sverige just beställt 20 sådana från Tyskland.

Världshändelserna var viktiga – kanske till och med viktigare än de lokala nyheterna särskilt under den här tiden när 1:a världskriget pågick. I notisform, det var så världsnyheterna hanterades, beskrevs senaste nytt och hur kriget påverkade handeln mellan länderna.

Av det lokala materialet känns ämnena igen än i dag, eller vad sägs om stölder, åtal rörande brott mot ockerlagen, djurplågeri och brott mot att anmäla danstillställningar. Och redan för hundra år sedan skrev vi om vädret. Den här tisdagen var ett omslag i vädret är på väg. En text som jag skulle kalla insändare reflekterade över hur man ska rösta och en annan text redogjorde för vilka män som man kunde rösta på i landstingsmannavalen.

Annonser fanns också på den här tiden som både var lokala och av rikskarraktär. Där fanns förstås också födda och döda, kungörelser och information om när högmässorna skulle hållas. Och på bästa nyhetsplats har man en annons med rubriken: Lyd ett klokt råd. Och det är att hålla sig med ett eget exemplar av Bohusläningen. ”Att dela den med någon annan medför blott obehag och besvärligheter”. Annonsen uppmanar också läsaren att anlita tidningens annonsavdelning när ”Ni har något att meddela allmänheten. Det blir billigast, bekvämast och mest effektivt” slår annonsen fast.

ANNONS

Trevlig helg!

ANNONS