Vägval. Regeringen går vidare med lagstiftning om vinsttak inom välfärden.
Vägval. Regeringen går vidare med lagstiftning om vinsttak inom välfärden.

Säg nej till vänster i välfärden

Regeringen måste sluta dansa efter Vänsterpartiets pipa

ANNONS
|

I höst lägger regeringen sin sista ordinarie budget inför valet. I den bakar finansminister Magdalena Andersson (S) inte bara in vanligt valfläsk, utan också ett vinsttak inom välfärden. Detta enligt uppgifter till Dagens Samhälle (16/8).

S låter sig med andra ord hunsas av kravvänstern, samtidigt som Stefan Löfven ivrigt pratar om behovet av blocköverskridande samarbete. Är det bara oppositionen som förväntas tumma på principer och gå motparten till mötes?

Det är beklagligt att den socialdemokratiskt ledda regeringen går fram med vinsttaket som är Vänsterpartiets påfund. I utbyte mot partiets stöd för de rödgrönas budget fortsätter S låta vänsterdörren vara öppen.

ANNONS

Hade Löfven och hans parti menat allvar med samarbete och samförstånd över blockgränsen, hade de kunnat sluta dansa efter Sjöstedts pipa. Att de istället spelar med säger det mesta om regeringens ideologiska flexibilitet i jakten på platsen som välfärdens främste förkämpe. I ljuset av den målsättningen blir vinsttaket oförståeligt.

Vinst är det överskott som ett företag får för förmågan att erbjuda en produkt som kostar mindre att producera än vad den är värd för kunderna. Inget företag skulle lägga tid och kraft på att utveckla något som de inte kan få pengar för.

Förvisso får företag i välfärdssektorn inte ta betalt som de själva vill, men de finns där och gör ett hästjobb för att få den av Socialdemokraterna så omhuldade välfärden att gå runt. Vårdföretagarna har sammanställt statistik från Sveriges Kommuner och Landsting som visar att det under 2016 gjordes 19 miljoner besök på privata vårdcentraler. Enligt revisionsbyrån PwC skulle var fjärde vårdcentral inte få göra vinst under ett vinsttak. Kommer de att fortsätta arbeta gratis? Troligtvis inte.

Det innebär att närmare fem miljoner besök måste ske på övriga vårdcentraler. Hur många patienter den kvarvarande privata primärvården kan ta emot är oklart. När regeringen tagit bort det enda incitamentet för utveckling, lär expansion inte prioriteras. Innan Löfven dansar vidare med vänsterns vinstförbud måste han därför svara på om den offentliga primärvården har beredskap för de miljontals besök som kan spilla över från de vinstdrivna vårdcentralerna.

ANNONS

Länkar:

Vinster i välfärdsbolag (Svenskt Näringsliv)

ANNONS