Sätt inte sprätt på kontanterna

Joakim Broman: Kontanter fyller ännu en viktig roll, inte minst i krissituationer.

ANNONS
|

Sverige åker i rekordfart mot att bli ett kontantlöst samhälle. Det saknar inte fördelar. Rånrisken blir mindre, det blir svårare att svartarbeta eller skattefuska, och kriminella verksamheter får det tuffare.

Men som ledamöterna i riksbankskommittén skriver på DN Debatt (11/6) har kontanterna fortfarande viktiga användningsområden. Det är dessutom ett demokratiskt problem om de avvecklas utan medvetna politiska beslut. Idag drivs utvecklingen framför allt av bankerna, som stänger ner lokalkontor och bankomater, och leverantörer av betaltjänster.

Därför föreslår kommittén att större banker ska bli skyldiga att erbjuda kontantuttag och dagkassehantering ”i en sådan utsträckning att det finns en rimlig tillgång till dessa tjänster i hela Sverige”.

ANNONS

Det är ett bra förslag. Kontanter fyller ännu en viktig roll, inte minst i krissituationer. Om elnätet slutar fungera måste människor ändå kunna handla mat. Rådet i den omtalade broschyren “Om krisen eller kriget kommer”, om att ha kontanter i mindre valörer hemma, är sunt. Det behöver inte handla om krig eller naturkatastrofer. En finanskris kan göra att banker tvingas stänga och att betalsystem slutar fungera.

De digitala betalningarna innebär också en form av övervakning som även privatpersoner med “rent mjöl i påsen” kan tänkas vilja stå utanför.

Att kontanter i mindre utsträckning används i vardagen – i handeln görs närmare nio av tio betalningar med kort – som Lotta Engzell-Larsson skriver i Dagens industri (13/6), är inte heller ett bra motargument. Kontanternas användningsområden, om än mer nischade och sällsynta, försvinner inte för att de flesta använder bankkortet på ICA.

Engzell-Larsson förespråkar istället att kontantanvändningen skulle övergå till så kallade e-kronor, en digital form av kontanter som utreds av Riksbanken. E-kronor skulle skilja sig från “vanliga” digitala pengar genom att innehavaren har en fordran direkt hos Riksbanken, som om han eller hon hade en sedel, istället för hos sin bank.

Skillnaden blir marginell. Och framför allt är en e-krona lika oanvändbar vid ett strömavbrott som en vanlig krona.

ANNONS

Det kontantlösa samhället är förmodligen oundvikligt. På vägen dit finns en rad viktiga och intressanta frågeställningar. Men det finns ingen anledning att hasta i förväg. “Cash” kanske inte fortfarande är “king”, men de har fortfarande en roll att spela.

Länkar:

Riksbankskommittén

Engzell-Larsson

E-kronan

ANNONS