Sakpolitiken håller SD nere

Svend Dahl: Behandla SD som alla andra. Fokusera på sakpolitik.

ANNONS

Det gick inte att ta fel på den lättnad som spred sig i det politiska Sverige när det stod klart att Sverigedemokraterna med 17,6 procent av rösterna varken blev största eller näst största parti i valet.

I fråga om SD:s väljarstöd har det emellertid länge hetat att Skåne ligger minst en mandatperiod före resten av landet. Redan i valet 2014 nådde SD i många skånska kommuner ett valresultat motsvarande det i söndagens riksdagsval. I årets skånska kommunalval ligger stödet för SD däremot en bra bit högre - mellan 20 och 30 procent.

Men det innebär också att politiker på flera håll i Skåne hittat vägar att begränsa utrymmet för SD, samtidigt som de undviker det nervösa och närmast teatrala förhållningssätt till partiet som utmärker den nationella debatten.

ANNONS

Bland valets stora vinnare återfinns Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg (L), som sedan 2006 styr kommunen i minoritet tillsammans med Moderaterna och Miljöpartiet. I det historiska S-fästet fick Liberalerna 34,5 procent av rösterna i kommunalvalet. SD som fick drygt 19 procent av rösterna ligger däremot, trots rikstrenden, en bra bit under valresultatet från 2006, då drygt 22 procent av Landskronaborna röstade på partiet.

Bakom detta finns en tydlig vilja från Liberalernas sida att hantera de problem kommuninvånarna sett i sin vardag. Det har handlat om att bryta otryggheten i stadskärnan, minska socialbidragsberoendet och förbättra skolresultaten. Samtidigt har det blågröna styret konsekvent accepterat SD som ett parti bland andra. Man har lyssnat på SD:s förslag och presenterat den egna politiken för SD.

Därmed har Liberalerna i Landskrona kunnat neutralisera SD i trygghetsfrågan, som 2006 bidrog till att många sökte sig till partiet. Samtidigt har det blivit omöjligt för SD att profilera sig som “sanningssägaren” som ingen vill lyssna på. Därmed har två av SD:s starkaste kort fallit.

Liknande tendenser syns i två andra skånska kommuner. I Östra Göinge var kommunalrådet Patric Åberg (M) tidigt kritisk till de kostnader flyktingmottagandet innebar för kommunen. I Staffanstorp har kommunalrådet Christian Sonesson (M) profilerat sig genom satsningar på kommunala ordningsvakter och kameraövervakning samt krav på flyktingstopp. Det har krympt utrymmet för SD som i valet backade till nivåer långt under den i kringliggande kommuner.

ANNONS

Valresultaten i Landskrona, Staffanstorp och Östra Göinge kan jämföras med det i Trelleborg. Istället för att försöka lösa problem med otrygghet och dåliga skolresultat har politikens fokus i den sydskånska kommunen varit att på olika sätt isolera SD. I söndags svarade väljarna med att göra SD till fullmäktiges största parti samtidigt som de en gång dominerande Socialdemokraterna tappade en tredjedel av väljarstödet.

Torkild Strandberg har sedan 2006 gång på gång fått svara på frågan om hur han hanterar Sverigedemokraterna, och förklarar gärna hur trött han är på den. Det viktiga är ju de sakpolitiska resultaten. Väljarna verkar hålla med.

Det är en lärdom att ta med in i en riksdag som blivit allt mer lik ett skånskt kommunfullmäktige.

Svend Dahl
Svend Dahl
ANNONS