Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

bakterier
Resistenta. Allt fler bakterier blir resistenta mot antibiotika, vilket hotar hela den moderna sjukvården.

Snart kan du dö av inflammationer

Joakim Broman: Antibiotikaresistensen är nästa globala kris

Din lunginflammation kan vara livsfarlig. Det låter som en kvällstidningslöpsedel, men är snart verklighet om vi inte börjar tackla nästa globala kris - antibiotikaresistensen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Antibiotikaresistensdagen är förbi. Den inträffade lördag den 18 november utan att uppmärksammas särskilt. Krismedvetenheten kring det som ser ut att vara nästa globala katastrof är fortfarande låg.

Redan idag dör 700 000 personer världen över varje år på grund av antibiotikaresistenta bakterier - ofta helt vanliga sjukdomar som på grund av överanvändning av antibiotika utvecklat resistens, och därmed återigen blivit farliga för människor.

Inom kort kommer antalet dödsfall räknas i miljoner. Resistensen innebär nämligen att den moderna sjukvården förlorar ett av sina främsta verktyg. Rutinmässiga operationer blir betydligt farligare att utföra, liksom förlossningar. En vanlig lunginflammation eller sårinfektion kan snabbt utvecklas till livshotande tillstånd. Cancerbehandlingar blir nästan omöjliga att genomföra.

I underutvecklade länder, där tillgången till rent vatten och sanitet brister, väntas situationen bli ännu värre.

Orsakerna är många. Antibiotika överanvänds i jordbruket i stora delar av världen, och i många länder kan läkemedlet köpas fritt över disk. I Sverige tar både jordbruket och sjukvården ett stort ansvar, men användningen är fortfarande för hög. Inget landsting klarar målet om 250 recept per tusen invånare och år.

Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet, föreslog i en debattartikel (SVT 18/11) bland annat ökad kontroll av hur antibiotika används i förebyggande syfte inom djuruppfödning.

Johan Enfeldt, landstingspolitiker för Liberalerna i Uppsala, förespråkar en antibiotikamiljard till landstingen, för att få ner förskrivningen.

Även Otto Cars, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala Universitet och grundare av ReAct, en aktionsgrupp för minskad antibiotikaanvändning, har många bra förslag. Han vill till exempel att antibiotikafrågan ska ses som en biståndsfråga.

Idéer saknas inte. Snarare fattas insikten om allvaret, framför allt i politiken. Antibiotikafrågan måste upp på bordet i såväl landsting som riksdag, i EU och i globala organ. Annars är det snart ingen överdrift att din lunginflammation kan vara livsfarlig.

 

Länkar:

https://www.svt.se/opinion/fredrick-federley-om-antibiotikaresistens

http://www.johanenfeldt.se/vard/komiljard-eller-antibiotikamiljard/

https://www.dh.se/sa-kan-du-bidra-till-att-stoppa-antibiotikaresistens/

https://www.svd.se/mardromsbakterie-hittad-ingen-antibiotika-hjalper

https://www.svd.se/kan-fa-fruktansvarda-foljder-for-manskligheten

MEST LÄST