Socialdemokraterna kan inte räkna

Karin Pihl: Styra landet gör man genom att söka förtroende

ANNONS

Vad avgör vem som blir statsminister i Sverige? En miniräknare, anser uppenbarligen Anders Ygeman, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen. “Det är en fråga som avgörs av matematik. Därför är Stefan Löfven den mest logiska kandidaten”, sa Ygeman inför riksdagens förtroendeomröstning om Löfven. Ygeman fick medhåll av Vänsterpartiets Mia Sydow Mölleby, som bestämt konstaterade att vem som leder landet helt enkelt handlar om matte.

Uppenbarligen är Ygeman och Sydow Mölleby dåliga på att räkna. På tisdagsförmiddagen röstade riksdagen för att entlediga Löfven. Han har inte längre de folkvaldas förtroende att leda landet.

Detta visste givetvis Ygeman när han klev upp i talarstolen. Löfven har en majoritet emot sig i kammaren, och han föll. Retoriken att Socialdemokraterna ska styra för att det är “matematiskt” är ett tecken på desperation snarare än en lösning på regeringsfrågan.

ANNONS

Ygeman har rätt i att de rödgröna partierna har ett riksdagsmandat mer än allianspartierna. Men på vilket sätt skulle det därför vara “logiskt” att S får regera vidare? En majoritet av Sveriges riksdag saknar förtroende för Löfven. Vilket block som är störst är irrelevant - det handlar om vilken statsministerkandidat som tolereras av Sveriges parlament. Man kan tycka illa om att Sverigedemokraterna sitter i riksdagen, men man kan inte låtsas som att SD-ledamöter inte har rätt att votera.

Socialdemokrater hävdar att de ska styra eftersom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är ett mandat större än de fyra borgerliga partierna. Samtidigt gör S allt för att “bryta blockpolitiken”, men bara under förutsättningar att S får leda en regering. Så fort detta påtalas förändras tonen och det börjar återigen knorras om att S, V och MP faktiskt är “största blocket”. Argumentationen är låg, inte logisk.

Oberoende av hur S räknar finns det inga matematiska metoder för att på förhand räkna ut vem som kommer att bilda regering. Om så vore fallet hade man kunnat ersätta talmannen med en miniräknare. Styra landet gör man genom att söka förtroende, eller snarare genom en önskan om att bli tolererad.

Decemberöverenskommelsens snabba fall visar att det inte går att finta runt förhållandena i riksdagen. Oavsett vilka räknemetoder Socialdemokraterna kan hitta på.

ANNONS

Karin Pihl
Karin Pihl
ANNONS